HUIDIGE EXPOSITIE


23 mei t/m 15 juni 2024

Gosia Kalisciak
'Emoties'

Foto's - beelden

 

Gosia Kalisciak was een in Polen geboren kunstenaar opgeleid in beeldhouwen en fotografie. Zij volgde haar studies aan het Kunstlyceum en de Academie voor schone kunsten in de richting beeldhouwen. Na haar studie werkte ze kort als docent handvaardigheid in het onderwijs en als restaurateur van oude beelden en objecten. Vanaf 1996 werkte Gosia als zelfstandig kunstenaar in Nederland en gaf ze lessen beeldhouwen aan volwassenen in haar eigen atelier en aan een cursuscentrum. Om zich te verbreden zette ze zich naast het beeldhouwen in op het gebied van fotografie en studeerde ze aan de Fotoacademie in Amsterdam tot mei 2016.

Gosia overleed plotseling op 8 september 2023.
Deze expositie is een eerbetoon aan haar als kunstenaar en mens.

 

Gosia Kalisciak - 'autobiografische verdieping'

Gosia Kalisciak

 

Gosia heeft over haar werk gezegd:

“Het ontwerpen en maken van ruimtelijke objecten en fotografie zijn mijn grote passie. Mijn streven is om deze disciplines in mijn vrije werk te combineren, zodat een ruimtelijke fotografische vorm ontstaat. Mijn thema’s zijn meestal geïnspireerd of gebaseerd op emoties, kwetsbaarheid, dromen en verlangens. Het werk als docent geeft me voldoening en plezier om mijn passie over te brengen op mensen en te zien dat zij hierdoor gemotiveerd worden zelf beeldend bezig te zijn”.


VERWACHT 


20 juni t/m 13 juli 2024

Paola de Bruijn

Jonaske de Ruiter

Unieke foto kunst

 

Paolo de Bruijn - unieke fotokunst

 

Paola de Bruijn over haar werk:
"De wereld fascineert mij in al haar gradaties. De wereld daarbuiten of binnenin, van anderen of mijzelf, de natuur, het heelal – vooral de gelaagdheid ervan heeft mijn aandacht. Lagen waar ik met mijn verbeelding in kan gaan beroeren mij het meest."

Het beeldend werk van Paola de Bruijn komt rechtstreeks vanuit haar buitenwereld. Het zijn gefotografeerde observaties die veranderd worden in haar binnenwereld. Door vervorming en herhaling toe te passen ontstaan sprookjesachtige patronen die een eigen leven gaan leiden, van het oorspronkelijke gegeven op weg naar nieuwe betekenissen. Schoonheid in nietigheid en kleinheid zijn terugkerende uitgangspunten in haar werk. Voor de expositie bij DNA heeft Paola daar verlies en troost aan toegevoegd.

Vanuit een grote liefde voor fotografie en grafische technieken maakt Paola samengestelde werken die je in hun gelaagdheid willen meenemen naar een plek naast het alledaagse. Vanuit een database van eigen foto’s wordt de basis van de werken per project geselecteerd, waarna bewerkingen en/of aanvullingen in andere technieken worden toegepast. Hierbij worden combinaties van fotografie, grafiek en borduursel in variaties gemaakt. Het gevolg zijn intuïtief groeiende kunstwerken. Haar werk is modern, lieflijk, poëtisch, stil, melancholiek en soms uitbundig. Altijd is er de zoektocht naar evenwicht tussen techniek en zeggingskracht en tussen eigenheid en traditie.

Jonaske - Kwetsbaarheid mens 2.0

Jonaske de Ruiter over haar werk:
“Ik ga graag uit mijn ‘comfortzone’ en ik weet dat ik het meeste leer aan de randen daarvan. Daar waar het schuurt en waar ik uitgedaagd word om in een moeilijke situatie tot een oplossing, of in dit geval een sterk beeld, te komen. Want wat is waarheid en naar welke waarheid kijk je heden ten dage?”

De gelaagdheid in het leven boeit Jonaske en dat is ook wat terug te zien is in haar kunstwerken. Overkoepelend kenmerk is dat haar werk een sterke poëtische verbeeldingskracht heeft. Dat poëtische kent echter altijd een rauw randje. Zij houdt van de rafelranden van het leven en het geleefde leven van de mens.
Jonaske houdt zich bezig met verschillende kunstvormen en is voortdurend op zoek naar nieuwe combinaties van technieken. Dat betekent dat zij veel experimenteert. De laatste jaren speelt de fotografie een steeds grotere rol, zowel analoog als digitaal.


18 juli t/m/ 10 augustus 2024

Guido Orsetti

Heidy Masman

 

Guido Orsetti

Guido Orsetti over zijn werk:
"Met mijn passie voor design en kunst verken ik het gebied tussen realiteit en fantasie. Vormen en kleuren spreken mij aan. Naast 3-dimensionaal werk in hout maak ik tekeningen in gemengde technieken, telkens op zoek naar een poëtische inslag.
Gefascineerd door de ‘Metafisica’ van Giorgio de Chirico ben ik begonnen met mythologische figuren, eenzame torens en verlaten steden. Deze thema’s zijn de rode draad waarlangs ik steeds op zoek ben naar mijn identiteit en het mysterie van het bestaan.

De onzichtbare steden (citta invisibili – Italo Calvino)
De onzichtbare steden zijn steden die niet bestaan, maar waar we allemaal wel eens zijn geweest in fantasie, dolend in gedachten.
In steden komen veel dingen samen: emoties, wensen, tekens van taal en vormen. Steden zijn plekken van uitwisseling, niet alleen van goederen, maar ook van woorden, herinneringen en bestemmingen, ideeën en verleden. In steden kan de mens, als in een labyrint, dolen in haar ruimtes, op reis gaan om nieuwe dimensies te ontdekken; op zoek naar kennis, in de richting van het centrum.

Opus Incertum
(Metsel- of mozaiek techniek: stukjes of steentjes van diverse materialen op een willekeurige manier gelegd). In mijn werk zijn willekeurige ruimtes gezaagd die een harmonieuze eenheid worden. Ook in de natuur kun je deze willekeurige, onregelmatige ruimtes vinden.
Ondanks de diversiteit  ‘bewegen’ deze openingen binnen een specifieke vorm en creëren samen een nieuwe esthetische eenheid. Zoals in een geheime taal, onbekend en niet te ontcijferen; we lezen alleen de harmonie van de kalligrafie; alsof je een sprookje vertelt alleen in beelden.

Reliefs
De laatste tijd zijn mijn beelden wat ‘platter/frontaler, als reliëfs/wandobjecten. Meer tweedimensionaal in plaats van driedimensionaal. Ik denk dat je als kunstenaar telkens op zoek moet gaan naar een nieuwe/andere vormgeving. Daarom blijf ik experimenteren.”

 

Heidy Masman met een van haar kunstwerken

Heidy Masman over haar werk:
Op een experimenterende, spelende wijze ga ik te werk in het creatieve proces. Ik laat me verrassen door de steeds veranderende uitkomsten totdat ik vind dat het werk af is. Soms valt een detail op, soms roept het een associatie op. Een enkele keer krijgt het werk iets landschappelijks.

Abstract schilderen is een manier om mezelf beter te leren kennen en om los te komen van vaste denkpatronen. Vaak luisterend naar muziek komt het schilderij intuïtief tot stand. Door laag over laag te experimenteren met verf, water, krijt, inkt, potlood, druksels en collage laat ik mijn beeldtaal zien op doek, paneel of papier. De oppervlaktes die ontstaan bewerk ik met spons, lap, schuurpapier, krabber of paletmes zodat elke verflaag gaat ‘leven’. Het is een ontdekkingsreis in de diepere lagen van mezelf.
De intuïtieve, abstracte composities die ontstaan zijn dan weer een uitgangspunt voor verdere uitwerking. Al schilderend ontstaan kleurige vormen en patronen, soms gedetailleerd, soms grof, dan weer dekkend of transparant. Inspiratie komt voornamelijk uit het onderbewuste, maar ik ontdek in de werken ook mijn liefde voor de natuur, verweerde materialen, textiel, texturen en ornamenten. Zachte pasteltinten hebben de overhand. Af en toe met een krachtig zwart of donkere kleur als tegenhanger. Kleur heeft voor mij grote gevoelswaarde. Er zijn veel nuances te ontdekken en te maken.
Tijdens het schilderen ben ik steeds op zoek naar harmonie en evenwicht, die naar ik hoop, ook te zien en te voelen is bij de toeschouwer. Ik zie parallellen in mijn dagelijks leven en mijn beeldende werk; het steeds minder controle willen hebben tijdens het proces en observeren van hetgeen zich aandient. Mijn serie intuïtieve/abstracte schilderijen zijn voortvloeisels van contemplatie waarin mijn handen mijn gevoel volgen, niet gericht op resultaat maar handelend in het moment. Ik noem het een reis, kijkend naar wat zich aandient, zonder focus op de eindbestemming.  


15 augustus t/m 7 september 2024

315 tekeningen, geïnspireerd op dichtregels uit de bundel 'Canto General' van Pablo Neruda

Jeanette Hoekstra

 

Jeanette Hoekstra bij haar tekeningen

Jeanette Hoekstra - Bomen

Jeanette Hoekstra over haar werk en dit bijzondere project:

"Het plezier in tekenen vormde indertijd de aanleiding voor mijn studie aan de AKI/ ArtEZ University of Arts in Enschede. Na vijf jaar van beeldende ontwikkeling studeerde ik in 1983 af met uit ijzer gesnijbrande mensfiguren als symbool voor veerkracht. In de vijfendertig jaren die daarop volgden maakte ik ruimtelijk werk met uiteenlopende materialen.
In de afgelopen periode groeide echter het verlangen naar mijn eerste liefde: tekenen. Ik pakte het weer op en er ontstond een hernieuwde kennismaking met dit medium.

Om mijn eigen ‘teken-handschrift’ verder te ontwikkelen had ik er behoefte aan om zowel continuïteit als uitdaging in het tekenen te brengen. Beide vond ik in ‘Canto General’ van Pablo Neruda, een sterk beeldend geschreven dichtbundel van ruim driehonderd gedichten over de geschiedenis van Latijns-Amerika, voor het eerst gepubliceerd in 1950.
Uit ieder gedicht kies ik een aantal regels of soms een enkel woord als vertrekpunt voor een tekening. Ik werk afwisselend met potlood, krijt, ecoline, acrylverf, aquarel of maak een mix van deze materialen.
Gedurende een periode van 2,5 jaar werkte ik aan een serie van 315 tekeningen. Ik heb geëxperimenteerd, mijn grenzen verlegd, getekend en genoten."


12 september t/m koopzondag 6 oktober

Deventer 7 (D7)

EXPOSITIE : 6 fotografen verbeelden “Dwalen.        

 

De Deventer 7 is een fotografencollectief van 6 (oorspronkelijk 7) fotografen:
Charlotte Koloc, Monique Kelder, Hessel Draaisma, Jaap Kloek, Ben Impelmans, Hein Hendrikx. We wonen allen in Deventer en zijn lid van de Deventer Foto Kring. Fotograferen doen we al geruime tijd en met veel plezier. In ons werk streven we naar meer perfectie en ontwikkeling van een eigen stijl.

"Sinds een jaar of vijf komen we regelmatig bij elkaar om gezamenlijk aan de hand van steeds nieuwe thema’s toe te werken naar een foto-expositie. Tijdens onze bijeenkomsten laten we elkaar ons werk zien en bevragen we elkaar. Op deze manier doen we bij en met elkaar inspiratie en nieuwe ideeën op. Soms vragen we een externe fotocoach om ons kritisch te volgen. Dit leidt dan vaak ook weer tot nieuwe ideeën en verrassende resultaten

Ieder van ons werkt het thema telkens op een geheel eigen manier uit. Je kan zeggen dat we met het beeld een verhaal willen overbrengen. In die zin is er sprake van conceptuele fotografie. De foto is gelaagd. Het is niet alleen een afbeelding maar een verbeelding van een bepaalde emotie, gedachte, het verhaal.

In deze expositie is het thema “dwalen” de verbinding tussen de verschillende foto’s. Elke fotograaf heeft dit thema op zijn/haar manier verbeeld in de geëxposeerde foto’s. Bij deze expositie is Gerard Hol onze mentor. Gerard, onze dank voor je inspiratie."

Onderstaande foto’ zijn uitwerkingen van eerdere thema’ als Mens en Muziek, Barrière, Chaos en de Zon kent geen Schaduw.

 


10 oktober t/m koopzondag 3 november 2024

Ank Stegenga

 

Ank Stegenga - Yin Yang

Ank Stegenga over haar werk:

Kunst gaat voor mij over het uitdrukken van wezenlijke dingen, voorbij de woorden. Als ik aan het werk ben verlies ik de tijd al spelend, experimenterend en ontdekkend. Het schilderen is enerzijds een proces van spontaniteit en speelse verwondering, anderzijds een proces van afstand nemen, vertragen, kijken, keuzes maken en hernieuwd vinden.

Ik schilder en teken al jaren en ben opgeleid door diverse kunstenaars.  Ook heb ik verschillende kunstscholing gevolgd en van daaruit heb ik langzamerhand mijn eigen stijl ontwikkeld.  Nog steeds ben ik met scholing bezig, het houdt mij scherp en verdiept mijn stijl. Als beeldend kunstenaar werk ik graag met mixed media, wat de diversiteit en de speelsheid in mijn werk versterkt.

Belangrijke inspiratiebronnen in mijn werk als kunstenaar zijn de natuur, structuren, foto's die ik maak, beweging, innerlijke beelden en gedichten.
Thema’s als transitie, verbinding, abstracte landschappen, natuur zijn terug te vinden in mijn werk.

Hoewel ik titels geef aan mijn werk, laat ik graag aan de kijker over wat hij of zij ziet.
Behalve schilderijen maak ik ook spontaan tekenwerk, waarbij abstracte lijnen centraal staan.

Mijn werk is te omschrijven als lyrisch abstract. De schilderijen zijn gelaagd, kunnen verstild en sferisch zijn, maar ook kleurrijk en explosief.
Deze innerlijke polariteit komt terug in mijn werk.


7 november t/m 1 december 2024

Marlon Groot Zevert

Yip Stals

 

Marlon Groot Zevert met haar werk

 

Marlon Groot Zevert heeft een diepe affiniteit voor organische structuren en de schoonheid van onregelmatigheden. Ze omarmt de imperfectie als een essentieel element in haar werk, gelovend dat perfectie vaak monotoon is. Met een palet van aardse en natuurlijke kleuren en tinten legt Marlon de natuurlijke essentie vast, waardoor ze een serene en aardende sfeer creëert in elke ruimte waar haar kunst hangt. 

 Yip Stals - The Good, the Bad and the Ugly

 

De praktijk van Yip ontstaat uit een absurdistische ervaring van de wereld.
Geworteld in het dagelijks leven waar alles sneller lijkt te gaan, complexer wordt en zo efficiënt mogelijk moet zijn, ontstaat voor Yip de absurditeit uit de manier waarop deze versnelling en complexiteit veranderingen aanbrengen in vertrouwde levenspatronen. Als tegenreactie neemt hij inspiratie uit tradities die niet passen in dit verhaal van efficiëntie, zoals parades, carnavals en andere folkloristische tradities.

Deze evenementen en tradities vieren een tijdelijke bevrijding van de gevestigde orde. Een feest van vernieuwing en verandering, waar mensen herboren worden voor een nieuwe interactie met elkaar en de wereld. Kunst kan volgens Yip ook deze waarde bewerkstelligen.
De performatieve sculpturen van Yip zijn een combinatie van gevonden materialen en zelfgemaakte objecten die lichaamsdelen afbeelden.
Dit creëert een speels gevoel van tactiliteit en bruikbaarheid dat beweegt tussen verleiding en disruptie. Zijn werken komen over als een eerbetoon en tegelijkertijd een viering van de materialiteit, dé materialiteit van datgene wat structuren en ordes met vreugde kan relativeren.


2 t/m 31 december 2024

Rudy Volbeda

 

Rudy Volbeda - Books

 

Rudy schildert allerlei onderwerpen. Hij zegt zelf: "Als ik er kippenvel van op mijn armen krijg dan schilder ik het, buiten of in mijn atelier".
Onder andere Oostnederlandse landschappen en stadsgezichten van Deventer. Rudy schildert in de traditie van het impressionisme, maar zijn penseeltoets is hedendaags. Kenmerkend is zijn geheel eigen schilderstijl. Hij bouwt alles op uit lichtvlekken en kleurvlakken. “Je mag zien dat het verf is”, zegt hij. Daardoor heeft zijn werk een vitale en spontane uitstraling. Vaak zeggen mensen dat ze vrolijk worden van zijn werk. Academische teken en schilder vaardigheden vindt hij belangrijk.
Vanillevla: "Tijdens een expositie in Gouda vroeg een klein meisje of ik alles kon tekenen. Toen zei ik dat ik alles wel aankon. ‘Kunt u ook vanillevla tekenen, meneer?’ Dat bracht me aan het twijfelen. ‘Goeie vraag’, heb ik toen maar gezegd. ‘Nee, vanillevla…, dat gaat me niet lukken."

Rudy studeerde aan de Academie Artibus in Utrecht en veel later aan de Wackers Academie in Amsterdam. Hij werkte als creative director bij diverse reclame-adviesbureaus en startte in 1991 samen met twee partners een eigen reclamebureau in Amsterdam. In 2000 verruilde Rudy de commercie en dienstverlening voor het vrije kunstenaarschap. In 2006 verliet hij de randstad en vestigde zich in Epse waar ook zijn atelier is gevestigd. Rudy schildert ook bij een collectief in Deventer en is gastdocent bij schildergroepen.

 


Het worden weer unieke, bijzondere en afwisselende exposities!