HUIDIGE EXPOSITIE


11 mei t/m (koopzondag) 4 juni 2023

'De kracht van zacht'

Kitty Korver                         Ontmoet de kunstenaar op 20 mei van14.00 tot 16.00 uur

Peter Munnik  

Rins Slippens           

Finissage op zondag 4 juni van 15.00 tot 17.00 uur

 

Vilten wandsculpturen van Kitty Korver tijdens een expositie (foto van Liselore Tempel)

WERELDVERZACHTER

Met haar vilten wandsculpturen probeert Kitty Korver niet alleen zichzelf, als gevoelig mens, maar ook u te troosten. Met de zachte, warme wol maakt ze strakke, mooi afgewerkte vilten wandsculpturen die geborgenheid bieden aan de ziel. Haar eigen ervaringen worden uitgebeeld, soms zelfs in de schalen gekerfd. Vaak in alle ernst, een andere keer met humor of in blijheid. Maar allemaal hopen ze zowel de ogen als de geest te strelen en tegelijkertijd de akoestische prikkels in de ruimte te verminderen.

De recente toevoeging van zelfgemaakte porseleinen (bone china) elementjes verraden haar ervaring in keramiek.

Peter Munnik - Zonder Titel

Peter Munnik over zijn werk:

Een prater ben ik nooit  geweest, schilderen is de uitlaatklep voor mijn gevoelens.

Wat er op het doek komt is een weergave van hoe ik op dat moment in elkaar zit, waar ik in mijn hoofd mee bezig ben.

Dat kunnen mensen zijn, situaties, wat er in de wereld gebeurt.

Geluk, frustratie, verdriet, afscheid, verwondering, boosheid, blijdschap.

Kleurgebruik,  abstractie en de combinatie van spanning en evenwicht zijn voor mij heel belangrijk.

Vaak zijn er figuren te ontdekken maar wat ze doen vertel ik niet: de toeschouwer mag dat zelf bepalen.

Om dezelfde reden geef ik de doeken ook geen titels: ik wil de kijker alle ruimte geven voor hun eigen interpretatie, ze niet een bepaalde richting opsturen.

Ik woon nu bijna 5 jaar in Deventer, ben elke dag dankbaar, de stad en de mensen, de sfeer maken me gelukkig.

Mijn ‘Deventer-doeken’ zijn daardoor vrolijk. Mij gaat het hierbij om de sfeer, niet een getrouwe weergave van de werkelijkheid.

Andere onderwerpen zijn portretten, modellen, landschap.

Rins Slippens - Liggen in het gras

Rins werkt voornamelijk figuratief richting abstract. Hij won in 2004 de eerste prijs in de Gelderlander Kunstwedstrijd.   

Rins over zijn werk:

Een eerste opzet maak ik vanuit een vast vertrekpunt. Dat kan een foto zijn, een beeld op tv of een eerder door mij gemaakt schilderij. Na die eerste opzet ontstaan langzamerhand andere beelden. Die beelden breng ik in mijn werk verder tot uitdrukking en werk ik meer abstract uit. Soms lukt dit, soms ook niet. Dan val ik terug op figuratief werk. Daar heb ik geen moeite mee als er maar abstracte kenmerken in het werk ontstaan. Kleur en compositie moeten kloppen en er moet ook voldoende contrast aanwezig zijn. Ik hou er van te spelen met de werkelijkheid. De totstandkoming van een schilderij is elke keer weer een proces met ongewisse afloop. Om zo spontaan mogelijk te werken gebruik ik vrij grote kwasten. Als hulpmiddel gebruik ik ook houtskool en krijt. De acrylverf gaat rechtstreeks en zo onverdund mogelijk op het linnen of paneel. 


VERWACHT


8 juni t/m 2 juli 2023

Listening to music in languages I do not speak,

Connecties tussen werelden van verschil.

Marieken Cochius

 

Marieken Cochius - Listening to music in languages I do not speak

 

Begin jaren negentig vertrok Marieken Cochius (Leiden, 1968) nog voor de voltooiing van haar opleiding fotografie/ film aan de kunstacademie St. Joost, naar New York. Ze verkreeg daar een werkvergunning, had allerlei banen en baantjes, en maakte kunst. Veel kunst.

Cochiuswerk wordt veelvuldig geëxposeerd in de Verenigde Staten. Nu is haar werk voor het eerst te zien in haar geboorteland!

 

Door fotografie leerde zij zien, maar zij voelde de drang om met haar handen vorm te geven. Tijdens haar vele rondwervingen door New York vond zij “ingrediënten”, variërend van gebroken autoglas tot kogelhulzen, oude computers etc. waarmee ze beelden maakte, geïnspireerd door de dualiteit van het zijn.

9/11maake zij mee, dat was een grote schok, Cochius kon bijna een jaar lang niets maken. Zij maakte haar eerste reis solo door Amerika en kwam terecht bij een kleine hot spring resort’ in de woestijn van West Texas. Daar kreeg zij een baan als beheerder.

Door de ruige natuur, de rust, de wilde dieren, fossielen, cacti, gebleekte botten werd Cochius geïnspireerd en sindsdien maakt zij beelden en collages waar alleen organische onderdelen worden verwerkt.

Of Cochius nu in de urbane drukte van de metropool New York verbleef, of met haar honden dwars door Montana en Nova Scotia reisde, natuur bleef de constante bron van inspiratie. Omringd door gevonden stenen, zaden, verweerde stukken hout, botten en fossielen, maakt Cochius kunst waaruit een grote fascinatie voor wortelsystemen, groeivormen in natuur, door dieren gemaakte nesten en holen, geologie en connecties tussen organismen spreekt.

In 2017 voltooide zij een beeldhouw opdracht voor de plaats Wappingers Falls, NY.  Ze kreeg beurzen toegewezen van New York State en van de Foundation of Contemporary Arts in 2021.

Recente solo exposities waren in Vassar University en de Universiteit SUNY Ulster. Cochius was een aantal keren artist in residence bij Vermont Studio Center.

 

Listening to music in languages I do not speak bestaat uit drie series.

Welded Drawings zijn gelaste tekeningen van ijzer, Shifting Zones bestaat uit olieverfschilderijen op houten panelen en Frequencies omvat gelaagde inkttekeningen op papier.

Het zijn subtiele en tegelijk intense kunstwerken waarmee Cochius nadrukkelijk op zoek gaat om het ingetogen van evoluerende natuurelementen naar voren te brengen.

Marieken Cochius woont nu in the Hudson Valley in Upstate New York.

 


6 t/m 29 juli 2023

Paola de Bruijn

Paola de Bruijn - Sense of place


3 t/m 26 augustus 2023

Henny Beckers

Willy van der Beek

Marjan Kok

 

 

Henny Beckers - Aardenwerken pot met bomen en huis

Henny Beckers over haar werk: 

Als kind had ik passie voor tekenen. Een klein aantal van mijn kinderwerkstukken is bewaard gebleven.
Toen ik deze rond 2013 opnieuw onder ogen kreeg, zag ik, mede vanuit mijn onderwijsachtergrond, waarom ze bijzonder waren. Mijn scherpe waarneming van objecten had ik al vroeg ontwikkeld.
Dat heeft me doen besluiten om mijn focus niet alleen op mijn loopbaan te richten, maar mijn talent voor schilderen/ tekenen nadrukkelijk meer aandacht te geven.
In 2014 ben ik gestart met de 3-jarige opleiding bij Art Partout te Deventer.
Aansluitend ben ik me gaan specialiseren in Magisch Realisme.
Het magisch realisme geeft een kijk op de vermeende werkelijkheid in de samenleving. Vanuit welk perspectief kijk je en is het zoals het lijkt of is het net anders?!

 

In mijn werk start ik altijd vanuit een waarneembare werkelijkheid maar voeg daar nieuwe dimensies aan toe.

Het  componeren met onderdelen, met dilemma’s uit de samenleving, met gegevens uit de natuur, vaak gesitueerd in raadselachtige landschappen is voor mij een uitdaging.

Ik ben pas tevreden met het werk als er iets ongeloofwaardigs inzit, er iets te zien is wat je niet gewend bent, wat eigenlijk niet klopt.

Willy van der Beek - EXPLORING STILLNESS

Willy van der Beek over haar werk en zichzelf:

De mens staat centraal in mijn schilderijen. Waarschijnlijk omdat mensen centraal staan in mijn leven. Niet als een bewuste keuze, maar gewoon, dat ìs. Als vriendin, als moeder en partner, als advocaat (1987-2010) en mediator; ik ben graag ‘in relatie’.

Licht is belangrijk in mijn schilderijen. Ik hou van het contrast tussen licht en donker, van het spel dat het licht speelt op voorwerpen, van het sprankelen van kleuren in het zonlicht. Daarnaast zijn mijn schilderijen ook licht in de zin van luchthartig. Ik zoek de vrolijkheid en de humor.

En eenvoud waar mogelijk. Eenvoud in vorm en voorstelling. Ik maak het graag simpel. Helder, fris, puur en persoonlijk. Het leven is al ingewikkeld en mystiek genoeg, daar hoeft van mij geen schepje bovenop in mijn schilderijen. Het is juist een uitdaging die andere kant te onderzoeken: details weglaten en proberen de essentie te pakken.

Ik schilder snel en met een losse toets, soms onaf, zodat het oog nog iets in te vullen heeft. 

Ik volgde de Vrije Academie in Nunspeet (2002-2008) en de Wackers Academie in Amsterdam (2013-2018). Mijn atelier is in De Oude Ambachtsschool in Zwolle. Voor meer informatie: www.vanderbeeksolitaire.nl

 

Over deze serie:

EXPLORING STILLNESS

Hoe is het om je af en toe terug te trekken uit de drukte en volheid van het leven en alleen te zijn. Verzonken in gedachten, met een drankje aan zee, verdiept in een boek, of wandelend in de natuur.

Marjan Kok

Marjan Kok over haar werk en inspiratie:

De wolf loert

Al jaren is het bos mijn leefomgeving. Ik woon er, ik wandel er, ik zie regelmatig zwijnen, herten, eekhoorns, en natuurlijk veel vogels. 

Ik denk mijn omgeving te kennen, ik geniet van wat ik zie, bomen die ontluiken in de lente, bladeren die vallen in de herfst, de kleuren, de geuren. 

In de nacht ziet het bos er anders uit: het is een wereld binnen de wereld. 

Ik maak van die binnenwereld regelmatig opnames met de nachtcamera en zie daarna de vos, de wolf, het edelhert en de uil onbekommerd in hun habitat zonder mensen. De mysterieuze nacht die wij niet zien als we slapen. 

Deze natuuropnames waren aanleiding om aan de slag te gaan.

Mijn wandelingen versterkten het idee om de relatie tussen de natuur en de mens nader te onderzoeken. 

Aan het Veerse Meer staan reuzeberenklauwen, schitterende metershoge bloemenschermen die afsteken tegen de blauwe hemel. Ze worden allemaal weggehaald, uitgeroeid, omdat wandelaars bij aanraking heftige brandwonden krijgen. 

 

De mens is kwetsbaar in de ruige natuur. De natuur heeft geen medelijden met de mens, ontziet hem niet. Omgekeerd evenmin. 

We manipuleren en vervuilen ons milieu.  De overwoekering en verwildering is indrukwekkend. Dit is wat gebeurt als de mens geen sturing meer geeft, niet meer ingrijpt.  De gewassen verdwijnen, de sterkste onkruiden overleven de kwetsbare. 

De gebroken takken, het onbegaanbare, de lichtinval; ik zag mysterie, verval en schoonheid tegelijkertijd. 

In alle schilderijen is het meisje aanwezig. Naakt. Ik ben dat meisje. Ik leef in de natuur en verwonder me. Voel me beschermd door de natuur en kwetsbaar tegelijk. 

De wolven loeren, er is altijd dreiging, maar ze vallen niet aan. Het meisje is onbevangen en stoer. 

Wij allen zijn dat meisje. 

 

Over mij:

Mijn opleiding heb ik gehad aan de Academie in Nunspeet en aan het HBO Windesheim in Zwolle.

Sindsdien werk ik in mijn atelier in Epe waar ik ook schilderlessen heb gegeven.


31 augustus t/m 23 september 2023

Marianne Breugelmans

Susan Fifis

Marianne Breugelmans - Vitrail Lumineux

Marianne Breugelmans is opgeleid als grafisch vormgever. Zij werkt sinds 2000 als professioneel kunstenaar onder de naam Arte-Aparte.

Zij werkt vanuit haar thuislocatie in de mooie Hanzestad Deventer.

Marianne over haar werk:

Vanaf die tijd maak ik foto-/acrylcollages waarin ik belangrijke fotodetails en textuurmaterialen verwerk in vele lagen acrylverf. Mijn ervaring op het terrein van kunst, fotografie en interieurstyling zie je vaak terug in zo’n nieuwe, mysterieuze compositie van beeld, textuur en kleur. Vaak kies ik als onderwerp architectuur.

Architectuur, van de oudheid tot nu, inspireert mij al jaren enorm. De diverse vormen van wonen en dus leven, de wijze waarop o.a. kerken en woonhuizen gebouwd zijn, soms sober, soms overdadig, met allerlei sferen, bieden heel veel manieren om te verwerken in kunst. Die grote diversiteit zorgt afwisselend soms voor eenvoud, soms voor veelvoud in fotofragmenten en kleuren. Vooral de sporen van het leven en de aantasting door de tijd, de vergankelijkheid vind ik erg boeiend. Dat zie je ook terug in mijn manier van schilderen en kleurkeuze waarbij ik in gelaagdheid met spatels, rollers en sponzen de verf vermeng tot een doorleefde tint.

Mijn favoriete gereedschappen zijn rubberpenselen. Die hebben een andere veerkracht dan de klassieke paletmessen en je kunt door de verschillende vormen en maten de verf fijn of stevig sculpturen en opbouwen in dunne of juist impastolagen. In mijn kleurgebruik, gebaseerd op de oude meesters, kies ik soms voor rustige, aardse kleuren; een andere keer is de uitwerking contrastrijker. Wat verf betreft, kies ik altijd voor acrylverf: je kunt dan aan één stuk door laag over laag schilderen.

 

Neem een kijkje op mijn website of mijn socials om een beeld te vormen van mijn werk en techniek: www.arte-aparte.com

FB: Marianne Breugelmans/ LinkedIn: Marianne Breugelmans/ Instagram: MilouMB

 

Werk van Susan Fifis

 

Vazen met gaten, omdat voor het bakken zaden in de klei ontkiemden.
Schalen die gevormd zijn rond kurk.

Susan Fifis is gefascineerd door de mogelijkheden van klei, gecombineerd met natuurlijke materialen.

De in Deventer geboren kunstenaar heeft lange tijd in het buitenland gewoond en gereisd.
Herinneringen aan het landschap en de kleuren van kleding of gebouwen zijn een inspiratiebron voor haar keramiek .
Het werk van Susan is divers omdat ze veel wil uitproberen en ontdekken.
In haar werk zit geen duidelijke lijn. Wel is het voor ingewijden direct herkenbaar


28 september t/m 21 oktober 2023

Peter Munnik


26 oktober t/m 18 november 2023

Dorien Plaat

Marian Buunk

Dorien Plaat 

Dorien Plaat

Dorien over haar werk:

In mijn werk zoek ik naar puurheid , geen grote gebaren geen gekunsteldheid, grofheid, karikatuur. Ik zoek het moment waarin de persoon zichzelf eigenlijk probeert te verbergen maar  zich toch  laat zien, zijn kwetsbaarheid toont in heel kleine ‘gebaren’. Niet helemaal naakt of tot het bot maar op het randje van het toelaatbare. 

 

FRANS ELLENBROEK,  

Bioloog, kunstenaar en directeur natuurmuseum Brabant en kunstenaar over haar werk:

'De beeldentaal van Dorien is glashelder en zeer indringend. Je kunt niet wegkijken, je kunt er niet omheen. De figuren op haar doeken nemen geen genoegen met oppervlakkige beschouwing. Ze lijken te zeggen, kijk maar, hier ben ik, ik nodig  je uit naar mij te kijken, in al mijn naaktheid, in al mijn kwetsbaarheid. Nee niet weglopen, kijk nou even naar me. In een keiharde wereld, waarin soms de buitenkant het belangrijkst lijkt, het uiterlijk vertoon, lijken de schilderijen van Dorien Plaat tegen ons te zeggen, non-verbaal: mijn buitenkant is flinterdun, je mag naar binnen kijken, kijk eens hoe mooi ik ben, nee niet ‘mooi’ in context van een vergankelijk fysiek schoonheidsideaal, maar een soort ‘mooi’ met eeuwigheidswaarde, authenticiteit en dus kwetsbaarheid’. De figuren van Dorien laten zich zien in totale kwetsbaarheid, ze zijn daardoor echter niet zwak maar sterk, juist omdat ze vrede hebben gesloten met hun kwetsbaarheid, van hun kwetsbaarheid houden, er zelfs trots op zijn. Als dat geen mooie boodschap is voor de wereld waarin we leven dan weet ik het niet meer. Wie niet ontroerd wordt door deze kunst, heeft niet goed gekeken, of niet naar de schilderijen, of niet naar zichzelf."

Marian Buunk - I did it for you

Marian over haar werk:

Om mijn 'Verzieners'  (zie mijn website)  maar te citeren: Wat is wijsheid om de waarheid te blijven zoeken.

Remember that your natural state is joy.

 

Ik denk nog vaak aan het bootje van mijn vader. Zo is er een serie schilderijen ontstaan met allerlei bootjes. Eenzame bootjes, vertrekkende bootjes,  heel veel bootjes op een grote golf en een groot schip met zeilen op een warme zomeravond tussen bloemen langs de waterkant.

En over de serie “ladders”, die ik ook bij galerie DNA ga exposeren: I am  not doing anything untill I feel the need.

Allerlei voor iedereen wel bekende emoties komen hier in voor; van verdriet, humor, en enkele “diepere wijsheden”. Ik heb er teksten bij geschreven: net zo ongrijpbaar als de emoties zelf.

Dit alles kon alleen ontstaan door veel te tekenen. En mijn gedachten over dagelijkse beslommeringen even “uit te zetten” en mijn liefde voor schoonheid er als het ware voor te schuiven.


23 november t/m 16 december 2023

Mathilde Jansen

 Mathilde Jansen - Echoscopy

Mathilde Jansen over haar kunstfotografie:
Via mijn kunstpraktijk verbeeld ik een wisselwerking tussen het geestelijke en aardse; een integrale verbinding tussen een kosmisch en persoonlijk bewustzijn. Middels een experimentele werkwijze, waarbij ik met inkt en organische vloeistoffen in analoge fotonegatieven werk, tracht ik vernieuwende perspectieven over ecologie en interculturele verhoudingen te verruimen, om mensen met een ontvankelijke blik te prikkelen.

Het moederschap benut ik als een levenskracht en sociaal bewogen proces, waarbij individuele en collectieve dimensies versmelten. Vanuit deze open perceptie, benader ik maatschappelijke- en bewustzijnskwesties als verwant aan elkaar. Thema's zoals biodiversiteit, lokale/globale grondstoffen en sociale structuren, verbeeld ik op een wijze die transformerend en gelaagd is. Onderliggende patronen en onzichtbare elementen treden uit de schaduw. Warmte lijkt vanuit de bodem op te stijgen en water heeft de kracht om landschappen te doen verstillen.
Het fotonegatief is mijn canvas: ook kleine veranderingen kunnen op lange termijn van grote invloed zijn.


21 december 2023 t/m 13 januari 2024

wordt vervolgd!