HUIDIGE EXPOSITIE


23 november t/m 16 december 2023

'Our Nature Unfolding'

Mathilde Jansen


Analoge fotonegatieven als canvas

 Mathilde Jansen - Echoscopy

In de expositie ‘Our Nature Unfolding’ wordt een selectie nieuwe werken getoond van Mathilde Jansen, kunstfotograaf uit Deventer.
Mathilde heeft de natuur als bron van leven met de kracht van moederschap verweven. Zij weet in haar analoge fotonegatieven haar werken tot een explosie van kleuren te brengen. Het effect is verbluffend, een lust voor het oog en licht in donkere dagen.
Kortom, een beleving die je niet mag missen!

Mathilde Jansen is afgestudeerd aan de Koninklijke Academie in Den Haag (KABK) en studeerde en werkt nationaal en internationaal. Zij verbeeldt een nieuwe symbiose of wisselwerking tussen sociale en ecologische systemen. Waarbij biodiversiteit en natuurlijke grondstoffen getransformeerd belicht worden. Onderliggende verbanden en onzichtbare processen treden uit de schaduw. Warmte lijkt vanuit de bodem op te stijgen en water heeft de kracht om landschappen te doen verstillen.
Het fotonegatief is haar canvas; een microwereld. Ook kleine structuren kunnen grote veranderingen teweeg brengen.

Mathilde verbeeldt via haar kunstpraktijk een vloeibare interactie tussen het geestelijke en aardse. Ze werkt met lagen inkt en organische materialen in middenformaat negatieven. Zo ontstaan er vernieuwende perspectieven over ecologie als bron voor interculturele of geopolitieke verhoudingen.

 

Tijdens deze expositie zijn ook de beelden van galeriehouder Anneke Mensink en vaste exposant Noëlla Moen te zien. Hun kunstwerken zijn een bijzondere aanvulling op deze indrukwekkende expositie. 


VERWACHT


21 december 2023 t/m 29 januari 2024

Patricia Achenbach- Veira

Marjoleine Maessen

Marianne Breugelmans

Patricia Achenbach - 4 elementen (Lucht)

Patricia Achenbach-Veira( 1968) is beeldend kunstenares in de disciplines schilderen en grafische kunst.

Zij maakt schilderijen, tekeningen, collages, “light verse”-gedichten en kinetische kunst.
In haar werk wordt Patricia geïnspireerd door reeksen en series en door de verschillen en verbanden tussen allerhande zaken. Denk hierbij aan ogenschijnlijk vanzelfsprekende dingen in het leven zoals het alfabet, getallen of bijvoorbeeld de vier seizoenen.
Het werken in reeksen is een terugkerend gegeven in het werk van Patricia. De natuur is een blijvende inspiratiebron.
Het werk van Patricia Achenbach bevat verwijzingen naar de schoonheid van en naar de liefde in het alledaagse.


Inspiratie haalt zij -behalve uit reeksen en series en uit de natuur- ook uit diverse ontmoetingen en gesprekken met mensen.
Patricia begint met één gegeven, waarop zij tal van varianten bedenkt. Dat gegeven kan een woord zijn of een zin of een beeld dat zij opslaat uit haar omgeving. Een woord, een detail kan genoeg zijn om een hele wereld te creëren.
Vroeg of laat lukt het om die wereld zichtbaar en tastbaar te maken. Aan ieder werk ligt een idee ten grondslag.
Patricia werkt door totdat dit idee naar wens is uitgevoerd. Ondanks dat er een aantal vastliggende waarden zijn in haar werk zijn de uitkomsten door voortschrijdende inzichten altijd verrassend, ook voor Patricia zelf.

Marjoleine Maessen

Marjoleine over haar werk:
Schilderen is voor mij op weg gaan en ontdekken wat er zich ontvouwt op het doek in kleur en vorm. Vooral in mijn abstracte werk kom ik dit tegen. Het proces is vaak spannend en niet te voorspellen. Het schilderen is een ontdekkingsreis naar mezelf: hoe ver durf ik los te laten wat het gaat worden en laat ik het schilderij mij vertellen wat er ontstaan wil? Een kunstzinnige en persoonlijke ontwikkeling, die elkaar beïnvloeden en onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
Het schilderen is nu sinds jaren mijn passie: het is voor mij een innerlijke noodzaak om mijzelf op die manier te uiten.
Op deze expositie ziet u enkele voorbeelden van mijn abstracte werk en ook van portretten. Kaarten met illustratief werk treft u ook hier aan. Juist die afwisseling van onderwerpen en technieken maakt het kunstzinnig werken voor mij boeiend!

Atelier Metamorfose, Apeldoorn                      

Marianne Breugelmans - Promesse de Renouvellement

Marianne Breugelmans over haar werk:

Sinds het jaar 2000 maak ik foto-/acrylcollages waarin ik belangrijke fotodetails en textuurmaterialen verwerk met en in acrylverf. De combinatie van mijn ervaring op het terrein van grafisch ontwerp, kunst, fotografie en interieurstyling zie je terug in mijn manier van werken. Architectuur is mijn favoriete onderwerp.

Fotofragmenten vormen in deze mixed mediavorm een concreet onderdeel van een kunstwerk. Als een afbeelding of foto mijn interesse wekt, ga ik daar mee aan de slag en belangrijke onderdelen krijgen een prominente plek in het werk. Deze plaats ik in een compositie van beeld, textuur en kleur op een niet realistische wijze, soms verkleind of vergroot. Ik wijk met opzet af van de realiteit en speel met het perspectief. Er ontstaat een mysterieus beeld. Soms vormen diverse kleine fragmenten een puzzel tot een nieuw geheel, soms breng ik enkel wat deelfragmenten aan om tot versterking van diepte te komen.

Architectuur, van de oudheid tot nu, inspireert mij enorm. De diverse vormen van wonen en leven, de wijze waarop o.a. kerken en woonhuizen gebouwd zijn, soms sober, soms overdadig in allerlei sferen, bieden veel manieren om te verwerken in kunst. Die grote diversiteit zorgt afwisselend voor eenvoud en veelvoud in fotofragmenten en kleuren.

Vooral de sporen van het leven en de aantasting door tijd, de vergankelijkheid vind ik boeiend. Dat zie je terug in de gelaagdheid van schilderen en kleurkeuze waarbij ik met spatels, rollers en sponzen de verf vermeng tot een doorleefde tint.

Mijn favoriete gereedschappen zijn rubberpenselen. Die hebben een andere veerkracht dan de klassieke paletmessen en je kunt door de verschillende vormen en maten de verf fijn of stevig sculpturen en opbouwen in dunne of juist impastolagen. In mijn kleurgebruik, gebaseerd op de oude meesters, kies ik soms voor rustige, aardse kleuren, een andere keer is de uitwerking contrastrijker. Ik kies altijd voor acrylverf, deze droogt snel en je kunt aan één stuk door laag over laag schilderen.

Neem een kijkje op mijn website of mijn socials om een beeld te vormen van mijn werk en techniek:

FB: Marianne Breugelmans / LinkedIn: Marianne Breugelmans / Instagram: MilouMB


1 t/m 24 februari 2024

Jos Slottje

beeldend kunstenaar - NewCollageArt

 

Jos Slottje - Tempus Valet Volat Velat (de tijd vliegt)

 

 

Jos Slottje over zijn werk:

"Vanaf begin jaren tachtig ben ik actief als autodidact tekenaar.

In de jaren tachtig en negentig heb ik verschillende fotografie- en videocursussen gevolgd.

Ik ben mij steeds meer gaan ontwikkelen en perfectioneren op het gebied van tekenen, fotografie & collages.

Mijn drijfveren ter inspiratie van NewCollageArt zijn mijn dromen & fantasie.

 

Afgelopen jaren ben ik mij steeds meer gaan toespitsen op het creëren  van collages.

Ik bouw mijn collages in verschillende fasen op en gebruik daarbij oude landkaarten, historische kranten, landschappen en foto’s / tekeningen uit eigen archief.
Deze bewerk ik regelmatig met ecoline en geraspt bladgoud.

Ik deel mijn intimiteit met de toeschouwers van mijn werk en hoop dat men ervan kan genieten.

De titels van mijn werk hoeven wat mij betreft niet overeen te komen met wat men denkt te zien."


29 februari t/m 23 maart 2024

Wil Bijker

Peter Verboom

Foto's - installatie - 3D en 2D werken


28 maart t/m 20 april 2024

Pauline Luijben

Schilderijen - digitale kunstwerken - oorbellen


25 april t/m 20 mei 2024

NKK2020
Wegens succes herhaald: divers 2 en 3D werk van het kunstcollectief uit het Noorden van het land

 

Van 25 april t/m 20 mei 2024 staat galerie DNA in Deventer (net als in 2022) in het teken van Het Kunstenaarscollectief Noordelijk Kunst Kader (NKK2020).

De kracht van samen
Het NKK is een groep van 6 kunstenaars uit Noord-Nederland die samen exposeren. De groep is ontstaan vanuit de gedachte ‘alleen is maar alleen, samen sta je sterker en kun je elkaar stimuleren en inspireren’. Gezamenlijk met hun kunst naar buiten treden is het doel. Ook dit jaar hebben zij galerie DNA in Deventer gekozen om hun nieuwe werk te tonen. Het gaat om de volgende zes kunstenaars:

Emy Noya – schilderijen
Froukje Dijkstra – keramiek
Rineke Hollemans – houtsneden
Rita Siemons – sieraden
Sikko Mulder – gemengde techniek
Wilma Wassing – beelden


Froukje Dijkstra - Keramiek

 


23 mei t/m 15 juni 2024

Nadere informatie volgt!


20 juni t/m 13 juli 2024

Paola de Bruijn

Jonaske de Ruiter


18 juli t/m/ 10 augustus 2024

Guido Orsetti

Heidy Marsman


15 augustus t/m 7 september 2024

Jeannette Hoekstra

315 tekeningen!


12 september t/m koopzondag 6 oktober

Deventer Fotoclub

6 fotografen tonen hun werk


10 oktober t/m koopzondag 3 november 2024

Ank Stegenga

 


7 november t/m 1 december 2024

Nadere informatie volgt!


2 t/m 31 december 2024

Nadere informatie volgt!


Het worden weer mooie, bijzondere en afwisselende exposities!