HUIDIGE EXPOSITIE
15 augustus t/m 7 september 2024
Jeanette Hoekstra
'Ik wil elke dag meer vogel zijn'
315 tekeningen, geïnspireerd op dichtregels uit de bundel 'Canto General' van Pablo Neruda
Jeanette Hoekstra bij haar tekeningen
Jeanette Hoekstra - Ik wil elke dag meer vogel zijn
Jeanette Hoekstra over haar werk en dit bijzondere project:
"Mijn liefde voor tekenen vormde in 1978 de aanleiding voor mijn keuze om me aan te melden bij de kunstacademie. In 1983 studeerde ik af aan de AKI, ArtEZ in Enschede. Gedurende de veertig jaren daarna maakte ik vooral ruimtelijk werk met uiteenlopende materialen.
In de afgelopen jaren begon ik terug te verlangen naar mijn eerste liefde: het tekenen. Ik pakte het weer op en er ontstond een hernieuwde kennismaking met dit medium. Om continuïteit en uitdaging in het tekenen te waarborgen zocht ik naar een externe stimulans. Die vond ik in ‘Canto General’, een beeldend geschreven lofdicht op de geschiedenis van Latijns-Amerika door Pablo Neruda uitgebracht in 1950. Dit wereldwijd bekroonde boek telt meer dan driehonderd gedichten. Over de geschiedenis van het volk, de koloniale bezetting, dictatoriale regimes en de bevrijding daarvan maar ook over de kracht van liefde en vriendschap en de grootsheid van de natuur. Onze gedeelde liefde voor vogels heeft geleid tot de titel van zowel de expositie bij galerie DNA als mijn boek met tekeningen van dit project.
Het is in Neruda’s verscheidenheid waarin ik mijn inspiratie vind.
Ik laat me leiden door de veelheid aan woorden, gevoelens en verhalen. Ik blijf steken bij de zinnen die tot mijn verbeelding spreken. De gedichten verdwijnen naar de achtergrond, wat overblijft zijn de gekozen regels en de daarbij opborrelende beelden. Zo werkte ik van augustus 2021 tot en met januari 2024 aan 315 tekeningen bij evenzoveel gedichten.
Met de publicatie van mijn boek heb ik 2,5 jaar tekenen in de tijd vastgelegd. Een associatieve reis via de geest van een ander door vervlogen tijden naar het hier en het nu.
Ik wens u als kijker de beleving waarin Neruda’s zinnen en mijn beelden samenvallen."
VERWACHT
12 september t/m koopzondag 6 oktober
Deventer 7 (D7)
EXPOSITIE : 6 fotografen verbeelden het thema:
'Dwalen'
De Deventer 7 is een fotografencollectief van 6 (oorspronkelijk 7) fotografen:
Charlotte Koloc, Monique Kelder, Hessel Draaisma, Jaap Kloek, Ben Impelmans, Hein Hendrikx. We wonen allen in Deventer en zijn lid van de Deventer Foto Kring. Fotograferen doen we al geruime tijd en met veel plezier. In ons werk streven we naar meer perfectie en ontwikkeling van een eigen stijl.
"Sinds een jaar of vijf komen we regelmatig bij elkaar om gezamenlijk aan de hand van steeds nieuwe thema’s toe te werken naar een foto-expositie. Tijdens onze bijeenkomsten laten we elkaar ons werk zien en bevragen we elkaar. Op deze manier doen we bij en met elkaar inspiratie en nieuwe ideeën op. Soms vragen we een externe fotocoach om ons kritisch te volgen. Dit leidt dan vaak ook weer tot nieuwe ideeën en verrassende resultaten
Ieder van ons werkt het thema telkens op een geheel eigen manier uit. Je kan zeggen dat we met het beeld een verhaal willen overbrengen. In die zin is er sprake van conceptuele fotografie. De foto is gelaagd. Het is niet alleen een afbeelding maar een verbeelding van een bepaalde emotie, gedachte, het verhaal.
In deze expositie is het thema “dwalen” de verbinding tussen de verschillende foto’s. Elke fotograaf heeft dit thema op zijn/haar manier verbeeld in de geëxposeerde foto’s. Bij deze expositie is Gerard Hol onze mentor. Gerard, onze dank voor je inspiratie."
Onderstaande foto’s zijn uitwerkingen van het thema 'Dwalen'
Foto - Ben Impelmans
Dwalen door een zwavelveld in IJsland - Charlotte Koloc
Foto- Monique Kelder
Foto - Hessel Draaisma
Straat - Jaap Kloek
Foto - Hein Hendrikx
10 oktober t/m koopzondag 3 november 2024
Ank Stegenga
Ank Stegenga - Yin Yang
Ank Stegenga over haar werk:
Kunst gaat voor mij over het uitdrukken van wezenlijke dingen, voorbij de woorden. Als ik aan het werk ben verlies ik de tijd al spelend, experimenterend en ontdekkend. Het schilderen is enerzijds een proces van spontaniteit en speelse verwondering, anderzijds een proces van afstand nemen, vertragen, kijken, keuzes maken en hernieuwd vinden.
Ik schilder en teken al jaren en ben opgeleid door diverse kunstenaars. Ook heb ik verschillende kunstscholing gevolgd en van daaruit heb ik langzamerhand mijn eigen stijl ontwikkeld. Nog steeds ben ik met scholing bezig, het houdt mij scherp en verdiept mijn stijl. Als beeldend kunstenaar werk ik graag met mixed media, wat de diversiteit en de speelsheid in mijn werk versterkt.
Belangrijke inspiratiebronnen in mijn werk als kunstenaar zijn de natuur, structuren, foto's die ik maak, beweging, innerlijke beelden en gedichten.
Thema’s als transitie, verbinding, abstracte landschappen, natuur zijn terug te vinden in mijn werk.
Hoewel ik titels geef aan mijn werk, laat ik graag aan de kijker over wat hij of zij ziet.
Behalve schilderijen maak ik ook spontaan tekenwerk, waarbij abstracte lijnen centraal staan.
Mijn werk is te omschrijven als lyrisch abstract. De schilderijen zijn gelaagd, kunnen verstild en sferisch zijn, maar ook kleurrijk en explosief.
Deze innerlijke polariteit komt terug in mijn werk.
7 november t/m 1 december 2024
Marlon Groot Zevert
Yip Stals
Marlon Groot Zevert met haar werk
Marlon Groot Zevert heeft een diepe affiniteit voor organische structuren en de schoonheid van onregelmatigheden. Ze omarmt de imperfectie als een essentieel element in haar werk, gelovend dat perfectie vaak monotoon is. Met een palet van aardse en natuurlijke kleuren en tinten legt Marlon de natuurlijke essentie vast, waardoor ze een serene en aardende sfeer creëert in elke ruimte waar haar kunst hangt.
Yip Stals - The Good, the Bad and the Ugly
De praktijk van Yip ontstaat uit een absurdistische ervaring van de wereld.
Geworteld in het dagelijks leven waar alles sneller lijkt te gaan, complexer wordt en zo efficiënt mogelijk moet zijn, ontstaat voor Yip de absurditeit uit de manier waarop deze versnelling en complexiteit veranderingen aanbrengen in vertrouwde levenspatronen. Als tegenreactie neemt hij inspiratie uit tradities die niet passen in dit verhaal van efficiëntie, zoals parades, carnavals en andere folkloristische tradities.
Deze evenementen en tradities vieren een tijdelijke bevrijding van de gevestigde orde. Een feest van vernieuwing en verandering, waar mensen herboren worden voor een nieuwe interactie met elkaar en de wereld. Kunst kan volgens Yip ook deze waarde bewerkstelligen.
De performatieve sculpturen van Yip zijn een combinatie van gevonden materialen en zelfgemaakte objecten die lichaamsdelen afbeelden.
Dit creëert een speels gevoel van tactiliteit en bruikbaarheid dat beweegt tussen verleiding en disruptie. Zijn werken komen over als een eerbetoon en tegelijkertijd een viering van de materialiteit, dé materialiteit van datgene wat structuren en ordes met vreugde kan relativeren.
2 t/m 31 december 2024
Rudy Volbeda
Rudy Volbeda - Books
Rudy schildert allerlei onderwerpen. Hij zegt zelf: "Als ik er kippenvel van op mijn armen krijg dan schilder ik het, buiten of in mijn atelier".
Onder andere Oostnederlandse landschappen en stadsgezichten van Deventer. Rudy schildert in de traditie van het impressionisme, maar zijn penseeltoets is hedendaags. Kenmerkend is zijn geheel eigen schilderstijl. Hij bouwt alles op uit lichtvlekken en kleurvlakken. “Je mag zien dat het verf is”, zegt hij. Daardoor heeft zijn werk een vitale en spontane uitstraling. Vaak zeggen mensen dat ze vrolijk worden van zijn werk. Academische teken en schilder vaardigheden vindt hij belangrijk.
Vanillevla: "Tijdens een expositie in Gouda vroeg een klein meisje of ik alles kon tekenen. Toen zei ik dat ik alles wel aankon. ‘Kunt u ook vanillevla tekenen, meneer?’ Dat bracht me aan het twijfelen. ‘Goeie vraag’, heb ik toen maar gezegd. ‘Nee, vanillevla…, dat gaat me niet lukken."
Rudy studeerde aan de Academie Artibus in Utrecht en veel later aan de Wackers Academie in Amsterdam. Hij werkte als creative director bij diverse reclame-adviesbureaus en startte in 1991 samen met twee partners een eigen reclamebureau in Amsterdam. In 2000 verruilde Rudy de commercie en dienstverlening voor het vrije kunstenaarschap. In 2006 verliet hij de randstad en vestigde zich in Epse waar ook zijn atelier is gevestigd. Rudy schildert ook bij een collectief in Deventer en is gastdocent bij schildergroepen.
Het worden weer unieke, bijzondere en afwisselende exposities!