HUIDIGE EXPOSITIE


5 t/m 28 december 2024

Rudy Volbeda

'de Kleur van het Licht'

Ontmoet de kunstenaar zelf op zaterdag 7 december van 14.00 tot 16.00 uur.

 

Rudy Volbeda - Books

 

Rudy schildert allerlei onderwerpen. Hij zegt zelf:
"Er wordt weleens aan mij gevraagd: ‘Waar schilder je nou mee’. Dan zeg ik altijd: ‘Met licht’. Ook al is het olieverf. Ongetwijfeld is Het Licht de belangrijkste drijfveer achter mijn werk. Licht brengt positiviteit en geluk in mijn leven en ook in praktisch ieders leven.
De zon ligt aan de basis van alle energie.
Rembrandt was een kei in het schilderen van het licht. Soms was het maar een kaarslichtje. Het licht is ook vluchtig en kan zomaar veranderen. Ik heb geleerd om daar mee om te gaan, want ik heb jaren elke week buiten landschappen geschilderd in ons mooie Oost Nederland en ook stadsgezichten in Deventer.                                                            

De Franse impressionist Edgar Degas maakte elke ochtend een notitie zodra hij de gordijnen opentrok. Hij beschreef de sterkte en de kleur van het
licht, die elke dag varieert. Hij duidde de atmosfeer van de dag als fluweel, opaal, warm, schel en verblindend. Hij had geleerd te zien waar anderen
geen acht op slaan. Als je dat licht kan schilderen kun je het hart van mensen raken.

Citaat uit het boek ’Mrs Degas’ van Arthur Japin: Geelroze rolden de winterwolken vandaag vanuit het westen aan, waardoor het zacht weer was en alles baadde in een beige gloed. Tegen tienen verscheen er oker in het gras en karmozijn in de bomen, waartegen de schaduw zijn grijzen nagenoeg verloor en eerder naar gebrande sienna neigde.
Ik schilder in de traditie van het impressionisme, maar mijn penseeltoets is hedendaags. Ik heb wel een heel eigen schilderstijl, waarbij alles wordt
opgebouwd uit lichtvlekken en kleurvlakken. ‘Je mag zien dat het verf is’, zegt ik vaak. Ik streef altijd naar een vitale en spontane uitstraling.
Klassieke academische teken en schilder vaardigheden vind ik heel belangrijk. Gelukkig is er vandaag de dag weer een groeiende belangstelling voor figuratieve kunst.
De afgelopen jaren schilder ik allerlei onderwerpen, zoals interieurs van kastelen, maar ook markten, terrassen met mensen, havens, zee, strand en duinen, stillevens en dieren. Maar altijd is het licht leidend."

Rudy studeerde aan de Academie Artibus in Utrecht en aan de Wackers Academie in Amsterdam. Hij werkte als creative director bij diverse reclame-adviesbureaus en startte in 1991 samen met twee partners een eigen reclamebureau in Amsterdam. In 2000 verruilde Rudy de commercie en dienstverlening voor het vrije kunstenaarschap. In 2006 verliet hij de randstad en vestigde zich in Epse waar ook zijn atelier is gevestigd. Rudy schildert ook bij een collectief in Deventer en is gastdocent bij schildergroepen.

 


VERWACHT 


2 t/m 25 januari 2025

Sandra Steen - collages

Willeke Klaassen - textiel en 3D objecten

Ontmoet de kunstenaars zelf op zaterdag 11 januari van 14.00 tot 16.00 uur.

 

Sandra Steen - Floating

Sandra Steen

Het werk van Sandra Steen is het resultaat van verwondering en nieuwsgierigheid. Zij creëert niet vanuit een plan, maar volgt dat wat er op haar pad komt. De inspiratie vindt zij dichtbij huis: het bos in Epe waar zij woont levert enorm veel vormen, kleuren, licht, structuren, texturen en materialen om haar werk op te baseren.
Het gekozen thema krijgt middels 'gestuurd toeval' vorm. Vanuit het materiaal start de improvisatie in haar beeldend werk. Sandra volgt dat wat zich aandient tijdens het maakproces en stuurt het bij om zo de balans te vinden tussen de vrijheid van het toeval en het bereiken van het gewenste beeld. Dit spel en de verbeelding leiden tot abstracte werken. Sandra vindt het belangrijk dat de objecten en schilderingen uitnodigen om er naar te blijven kijken en er steeds iets nieuws in te ontdekken. Een gelijkenis, verschillende lagen, betekenissen en details.
Deze ‘vrije vormen’ in acrylverf en oliepastel en de wandobjecten van papierpulp zijn abstract en laten ruimte aan de toeschouwer voor fantasie en verwondering.

Willeke Klaassen - Blauwe Schoonheid

Willeke Klaassen -  Chrysto

Even ademen en zijn. Verstilling ervaren. Je verliezen in een kunstwerk, ontdekken, verwonderen.

Dat is wat het werk van  Willeke Klaassen met je doet. Wandelend in het bos bij haar huis ziet en voelt ze haar omgeving en ademt die in. Ze onderzoekt  ruimte, tijd en vorm en maakt een verbinding. De kunstenaar geeft aan die belevenis vorm en kleur in haar werk  in organische lijnen.
Klaassens werk heeft een kwetsbare, ontroerende schoonheid.
Door ecoprint, borduurwerk en vilt laat de kunstenaar de natuur op stof materialiseren. Het werk ontvouwt zich in lagen:  verf, stof en draad wordt aan haar borduurwerk toegevoegd, speels en uitbundig in kleur. 
Van jongs af aan interesseerde Klaassen zich al voor textiel als medium. Van borduren, haken en breien, geleerd van haar moeder, tot  de Bachelor opleiding in Embroidered Textiles in Londen (2002-2008) en de opleiding tot docent beeldende kunst en vormgeving aan de ArtEZ in Zwolle, (2015-2017).

De kunstenaar geeft ruimte aan de beschouwers van haar werk om met hun gedachten een extra laag toe te voegen. Zo zijn deze werken veranderlijk, diep en voor iedereen uniek.


30 januari t/m 22 februari 2025

Marjan Kolmeijer - schilderijen

 

Marjan Kolmeijer - Pallets

Marjan Kolmeijer - Outer Hybrides

Marjan Kolmeijer over haar werk:
Dichtbij of ver weg... overal zie ik de natuur die z’n gang gaat in het landschap. Het landschap is ingericht en weinig wordt aan het toeval overgelaten.
Gebouwen, wegen, sloten, afrastering, akkers, kassen en keten zijn overal aanwezig. Tegelijkertijd is er héél veel waar we geen invloed op kunnen uitoefenen, zoals de wind, het woekerende onkruid, mossen, mistflarden, de grauwheid, de hete zon en felle regenbuien.
Deze onbeheersbaarheid, het rauwe, niet in te dammen van de natuur, zijn ook onderdeel van mezelf. Je denkt alles in de hand te hebben, maar dat is niet altijd het geval. Zoals in de natuur zijn er ook in mezelf, in ieder mens, momenten die je overvallen. Onzekerheid, angst voor het onbekende, eenzaamheid, maar ook blijheid over alles wat je bezit en mooi is in het leven.

Met name deze elementen zijn geliefde onderwerpen.
Vooral het rauwe, onbeheersbare trekt mijn aandacht!

Hetzelfde speelt zich af tijdens het schildersproces. In de loop van het proces gebeuren er dingen waar ik niet altijd vat op heb. Ik wil naar een bepaald gevoel, een sfeer die in dat landschap voor mij intrigerend en boeiend is. De verf en schildersstreek zijn daarbij heel belangrijk. Deze kan pasteus zijn of juist heel waterig.  Verf wegschrapen en met kranten, mijn handen of brede kwasten komt de verf op het doek. Er ontstaan vele lagen over elkaar heen en dat mag zichtbaar zijn. Dat maakt voor mij een schilderij interessant.


27 februari t/m 22 maart 2025

Niels Watermulder - foto's

Edith Madou - keramische wandobjecten

Patricia Achenbach - Veira - schilderijen

 


27 maart t/m 19 april 2025

Carla Zeegers - pentekeningen

Sjoerdje van de Weg - bronzen beelden

Ontmoet de kunstenaars (Meet & Greet) op zaterdag 29 maart van 14.00 tot 16.00 uur

 


24 april t/m 17 mei 2025

Andrea de Weerdt - abstracte schilderijen

Rieke Meima - abstracte schilderijen

 

 Rieke Meima- Kerktorens

Rieke Meima houdt zij zich intensief bezig met schilderen. Zij volgde diverse opleidingen bij kunstenaars in binnen en buitenland.
Meestal ontstaan haar schilderijen intuïtief. Laag over laag...Kleur over kleur…. Een andere werkelijkheid toont zich meer en meer.
Ook voor haar zelf steeds weer verrassend. Doordat ze in haar recentere werk veel met allerlei materialen werkt, zien we ook hier de ruimtelijkheid weer terug. Soms ontstaan er  bijzondere craquelé effecten. Inspiratie voor weer een volgende stap in het schildersproces.
Ook het op een bepaalde manier combineren van olie en acrylverf, maakt dat er een speciale “huid” ontstaat.

Het specifieke kleurgebruik geeft haar schilderijen iets magisch.


22 mei t/m 14 juni 2025

Jan Slijkhuis - schilderijen: een eerbetoon aan deze overleden kunstenaar

Jos van Oosterhout - beelden en objecten

 


19 juni t/m 12 juli 2025

Mercedes Guillamon-Elzinga - Japanse schildertechniek Sumi-e (zwarte inkt op rijstpapier)

 

Mercedes over haar werk:
'In 2012 maakte ik kennis met de Japanse Zen-schildertechniek Sumi-e (zwarte inkt op rijstpapier). Tien jaar lang heb ik lessen genomen in de klassieke Sumi-e methode in Groningen. In de laatste jaren begon ik een eigen vrije stijl te ontwikkelen en sinds oktober 2022 ben ik bezig met het tentoonstellen van mijn werk.
Het is uiterst belangrijk om je te blijven ontwikkelen, zowel fysiek als mentaal, als je fit en gezond wilt leven. In mijn zoektocht naar een goede balans tussen lichaam en geest helpt Sumi-e mij daarbij’.


17 juli t/m 9 augustus 2025

Wordt vervolgd!


14 augustus t/m koopzondag 7 september 2025

Marion Fischer - gestolde beelden van paraffine

Caroline Weber - schilderijen

 

Marion Fischer - kunstwerk

Marion Fischer

Marion Fischer is beeldend kunstenaar en grafisch ontwerper. Ze maakt objecten, foto’s en tekeningen.

Groei en vergankelijkheid zijn verbonden met de kringloop van het leven. In de gestolde beelden van paraffine vangt Marion materialen die daarvan getuigen zoals mensenhaar, wortels en aarde. Het zijn verstilde en kwetsbare objecten. Ze zijn spelenderwijs ontstaan en mogen uiteindelijk weer vergaan, net als in de natuurlijke kringloop. Marion maakt tijdens het proces foto’s van haar beelden, die ze soms bewerkt, om haar verhaal te ondersteunen.


11 september t/m koopzondag 5 oktober 2025

Willeke Groeneweg - schilderijen

Mignon van Bendegem - wandobjecten van keramiek

Hennie van Bendegem - schilderijen

 

Mignon van Bendegem - bedels

Willeke Groeneweg - bed violen

Hennie van Bendegem - schilderij


9 oktober t/m koopzondag 2 november 2025

Ariadne Leefoge - schilderijen

Marjoleine Maessen - schilderijen

 

Ariadne Leefoge met haar werk

Ariadne Leefoge ( 1961) volgde de vijfjarige opleiding tot autonoom beeldend kunstenaar aan de kunstacademie Haarlem-Leiden.
Zij woont en werkt aan de rand van het bos in Klarenbeek-Voorst. Naast haar beeldend kunstenaarschap werkt zij als docent tekenen en schilderen bij educatief centrum Gigant in Apeldoorn,  de volksuniversiteit in Oegstgeest en in haar eigen atelier in Klarenbeek.

Ariadne Leefoge over haar werk:
'Ik werk altijd in mijn hoofd en in mijn hart. Ben altijd bezig met vormen, kleuren en lijnen. Werk vanuit thema’s. Heb dan een bedoeling. Geen doel.
Onderweg kom ik al schilderend de inhoud tegen, versterk die, verander en schilder over. En over. De gelaagdheid in mijn werk is mijn passie om de verwondering te verbeelden. Verwondering over organismen, licht en donker, landschappen, mensfiguren.

Het landschap is het toneel van onderweg zijn.
Waar schoonheid en destructie elkaar ontmoeten.
Elkaars tegenstelling zijn en ook veelal samengaan.
Spanning en contrasten die ik juist opzoek!'


6 t/m 29 november

Peter Munnik - schilderijen

 


4 t/m 27 december 2025

Gaby Bovelander - abstracte schilderijen

 




Zoals u inmiddels van ons kunt verwachten:
Het worden weer unieke, bijzondere en afwisselende exposities!