HUIDIGE EXPOSITIE

 

27 mei t/m 3 juli 2022

Eline Achterhuis

'Kracht en kwetsbaarheid'

 

Eline over deze expositie 'Kracht en kwetsbaarheid'

Dit werk gaat over ‘mens’. Ik ben omringd door ze en met ze verbonden. Ik kan niet zonder ze en soms ook niet met ze. Soms ben ik afhankelijk van ze en enkelen ook van mij. Ze maken me blij, verdrietig, boos of gelukkig. Ze zijn een onderdeel van mijn leven. ‘Kracht en Kwetsbaarheid’ gaat over individuen die je zomaar tegen zou kunnen komen. Van nature hebben ze kenmerken en eigenschappen meegekregen, maar wie zijn ze? Zie ik ze zoals ze zijn? ‘Mens’ uit je omgeving. De imperfecte, emotievolle, stoere, mooie, kwetsbare, natuurlijke, ambitieuze, terughoudende, lieve, aanhankelijke, afwijzende, blije, boze, eenzame of onthande….. mens. Als ik op straat om me heen kijk zie ik ze. In een tel vang ik een emotie op; in een houding een ambitie; in een uitstraling een verlangen; in een blik kwetsbaarheid en, gek genoeg, vaak meerdere aspecten tegelijk. Mens dat interessanter is dan die op een geënsceneerd digitaal ‘plaatje’. Ik heb geprobeerd ' medemens' te vangen in deze geschilderde figuren: in voorstelling, in kleur, in lijn en in (ontbrekende) vorm. Een (on)bekend mens die iets oproept. Een herkenning, een gevoel, een bevestiging of een emotie. Krachtig en kwetsbaar tegelijk. Mens met iets waar je langer naar kan kijken en die voor iedere kijker een eigen beleving of herkenning is.

Het doek is oud weerbarstig onbewerkt grof linnen uit 1906, gemaakt in de 'verdwenen' Twentse thuisweverijen en textiel fabrieken. Ook komt een deel uit grootmoeders kast, nog opgerold als uitzet-product of gebruikt als beddengoed voor in de bedstede. Voor het verstevigen van dit oude linnen gebruikte ik o.a. harsproducten. "Mens' maakte ik met acrylverf, stiften, grafiet en water. Ik gebruikte penselen, paletmessen, vingers, poetslappen en kwasten, vooral oude versleten kwasten omdat die door hun staat een verrassend resultaat gaven.


VERWACHT


7 juli t/m 30 juli 2022

Wil Westerweel

 


4 augustus t/m 10 september 2022

Peter Munnik

 

Het belangrijkste uitgangspunt in het werk van Peter Munnik is de interactie tussen personen. Deze interactie verschilt natuurlijk per persoon per situatie. In zijn werk is dit ook duidelijk merkbaar. Zo kan de interactie bestaan uit: aantrekking en afstoting, intimiteit en afstandelijkheid, ontspanning en frustratie.

thema’s

Deze tegenstellingen komen voort uit de opname van de wereld om hem heen. Thema’s die daarbij een rol spelen zijn: afscheid nemen, ziekte en dood, maar daarin spelen ook momenten van geluk en intimiteit en belangrijke rol. De aandacht wordt hiermee op de emotie gelegd in plaats van op het individu. Een zeker mate van abstractie geeft de toeschouwer de noodzakelijke ruimte voor een eigen interpretatie. Of zoals Peter Munnik het zelf zegt: ‘In mijn abstracte werk is meestal wel iets figuratiefs te ontdekken. Doordat de fantasie wordt geprikkeld, krijgt de toeschouwer ruimte voor voor een eigen interpretatie.’

realistische portretten

Peter vervolgt: ‘Het land met wolkenpartijen, de verre horizon, de weidsheid, de ondergaande zon, een naderende onweersbui, vormen de inspiratie voor het schilderen van het Overijssels landschap. Realistische portretten en meer abstracte koppen krijgen extra zeggingskracht door hun grote formaat. Daardoor zijn ze soms confronterend. Ook de doeken uit de Keerzijde-serie laten de sombere kanten van de wereld zien.’


15 september t/m 22 oktober 2022

Lilian van den Einden

Annie Veldkamp

Linda de Beer

 

Annie Veldkamp met haar werk


27 oktober tot en met 26 november

Noordelijk Kunst Kader 2020

Wilma Wassing

Emy Noya

Rineke Hollemans

Rita Siemons

Froukje Dijkstra

Sikko Mulder

 

Houtsnede Rineke Hollemans

Wilma Wassing 'Hemelhond'

Houtsnede Rineke Hollemans

Sikko Mulder 'Rode muur'

Werk van Emy Noya

Werk van Emy Noya