HUIDIGE EXPOSITIE


18 juli t/m/ 10 augustus 2024

Guido Orsetti
Heidy Masman

'Tussen Kleur en Vorm'

 

Guido Orsetti

 

Guido Orsetti over zijn werk:
"Met mijn passie voor design en kunst verken ik het gebied tussen realiteit en fantasie. Vormen en kleuren spreken mij aan. Naast 3-dimensionaal werk in hout maak ik tekeningen in gemengde technieken, telkens op zoek naar een poëtische inslag.
Gefascineerd door de ‘Metafisica’ van Giorgio de Chirico ben ik begonnen met mythologische figuren, eenzame torens en verlaten steden. Deze thema’s zijn de rode draad waarlangs ik steeds op zoek ben naar mijn identiteit en het mysterie van het bestaan.

De onzichtbare steden (citta invisibili – Italo Calvino)
De onzichtbare steden zijn steden die niet bestaan, maar waar we allemaal wel eens zijn geweest in fantasie, dolend in gedachten.
In steden komen veel dingen samen: emoties, wensen, tekens van taal en vormen. Steden zijn plekken van uitwisseling, niet alleen van goederen, maar ook van woorden, herinneringen en bestemmingen, ideeën en verleden. In steden kan de mens, als in een labyrint, dolen in haar ruimtes, op reis gaan om nieuwe dimensies te ontdekken; op zoek naar kennis, in de richting van het centrum.

Opus Incertum
(Metsel of mozaïek techniek: stukjes of steentjes van diverse materialen op een willekeurige manier gelegd). In mijn werk zijn willekeurige ruimtes gezaagd die een harmonieuze eenheid worden. Ook in de natuur kun je deze willekeurige, onregelmatige ruimtes vinden.
Ondanks de diversiteit  ‘bewegen’ deze openingen binnen een specifieke vorm en creëren samen een nieuwe esthetische eenheid. Zoals in een geheime taal, onbekend en niet te ontcijferen; we lezen alleen de harmonie van de kalligrafie; alsof je een sprookje vertelt alleen in beelden.

Reliefs
De laatste tijd zijn mijn beelden wat ‘platter/frontaler, als reliëfs/wandobjecten. Meer tweedimensionaal in plaats van driedimensionaal. Ik denk dat je als kunstenaar telkens op zoek moet gaan naar een nieuwe/andere vormgeving. Daarom blijf ik experimenteren”.

Heidy Masman

Heidy Masman over haar werk:
Op een experimenterende, spelende wijze ga ik te werk in het creatieve proces. Ik laat me verrassen door de steeds veranderende uitkomsten totdat ik vind dat het werk af is. Soms valt een detail op, soms roept het een associatie op. Een enkele keer krijgt het werk iets landschappelijks.

Abstract schilderen is een manier om mezelf beter te leren kennen en om los te komen van vaste denkpatronen. Vaak luisterend naar muziek komt het schilderij intuïtief tot stand. Door laag over laag te experimenteren met verf, water, krijt, inkt, potlood, druksels en collage laat ik mijn beeldtaal zien op doek, paneel of papier. De oppervlaktes die ontstaan bewerk ik met spons, lap, schuurpapier, krabber of paletmes zodat elke verflaag gaat ‘leven’. Het is een ontdekkingsreis in de diepere lagen van mezelf.
De intuïtieve, abstracte composities die ontstaan zijn dan weer een uitgangspunt voor verdere uitwerking. Al schilderend ontstaan kleurige vormen en patronen, soms gedetailleerd, soms grof, dan weer dekkend of transparant. Inspiratie komt voornamelijk uit het onderbewuste, maar ik ontdek in de werken ook mijn liefde voor de natuur, verweerde materialen, textiel, texturen en ornamenten. Zachte pasteltinten hebben de overhand. Af en toe met een krachtig zwart of donkere kleur als tegenhanger. Kleur heeft voor mij grote gevoelswaarde. Er zijn veel nuances te ontdekken en te maken.
Tijdens het schilderen ben ik steeds op zoek naar harmonie en evenwicht, die naar ik hoop, ook te zien en te voelen is bij de toeschouwer. Ik zie parallellen in mijn dagelijks leven en mijn beeldende werk; het steeds minder controle willen hebben tijdens het proces en observeren van hetgeen zich aandient. Mijn serie intuïtieve/abstracte schilderijen zijn voortvloeisels van contemplatie waarin mijn handen mijn gevoel volgen, niet gericht op resultaat maar handelend in het moment. Ik noem het een reis, kijkend naar wat zich aandient, zonder focus op de eindbestemming.  


VERWACHT 


15 augustus t/m 7 september 2024

Jeanette Hoekstra

'Ik wil elke dag meer vogel zijn'

315 tekeningen, geïnspireerd op dichtregels uit de bundel 'Canto General' van Pablo Neruda

 

 

Jeanette Hoekstra bij haar tekeningen

Jeanette Hoekstra - Ik wil elke dag meer vogel zijn

Jeanette Hoekstra over haar werk en dit bijzondere project:

"Mijn liefde voor tekenen vormde in 1978 de aanleiding voor mijn keuze om me aan te melden bij de kunstacademie. In 1983 studeerde ik af aan de AKI, ArtEZ in Enschede. Gedurende de veertig jaren daarna maakte ik vooral ruimtelijk werk met uiteenlopende materialen.

In de afgelopen jaren begon ik terug te verlangen naar mijn eerste liefde: het tekenen. Ik pakte het weer op en er ontstond een hernieuwde kennismaking met dit medium. Om continuïteit en uitdaging in het tekenen te waarborgen zocht ik naar een externe stimulans. Die vond ik in ‘Canto General’, een beeldend geschreven lofdicht op de geschiedenis van Latijns-Amerika door Pablo Neruda uitgebracht in 1950. Dit wereldwijd bekroonde boek telt meer dan driehonderd gedichten. Over de geschiedenis van het volk, de koloniale bezetting, dictatoriale regimes en de bevrijding daarvan maar ook over de kracht van liefde en vriendschap en de grootsheid van de natuur. Onze gedeelde liefde voor vogels heeft geleid tot de titel van zowel de expositie bij galerie DNA als mijn boek met tekeningen van dit project.

Het is in Neruda’s verscheidenheid waarin ik mijn inspiratie vind.

Ik laat me leiden door de veelheid aan woorden, gevoelens en verhalen. Ik blijf steken bij de zinnen die tot mijn verbeelding spreken. De gedichten verdwijnen naar de achtergrond, wat overblijft zijn de gekozen regels en de daarbij opborrelende beelden. Zo werkte ik van augustus 2021 tot en met januari 2024 aan 315 tekeningen bij evenzoveel gedichten.

Met de publicatie van haar boek heb ik 2,5 jaar tekenen in de tijd vastgelegd. Een associatieve reis via de geest van een ander door vervlogen tijden naar het hier en het nu.
Ik wens u als kijker de beleving waarin Neruda’s zinnen en mijn beelden samenvallen."

 


12 september t/m koopzondag 6 oktober

Deventer 7 (D7)

EXPOSITIE : 6 fotografen verbeelden “Dwalen.        

 

De Deventer 7 is een fotografencollectief van 6 (oorspronkelijk 7) fotografen:
Charlotte Koloc, Monique Kelder, Hessel Draaisma, Jaap Kloek, Ben Impelmans, Hein Hendrikx. We wonen allen in Deventer en zijn lid van de Deventer Foto Kring. Fotograferen doen we al geruime tijd en met veel plezier. In ons werk streven we naar meer perfectie en ontwikkeling van een eigen stijl.

"Sinds een jaar of vijf komen we regelmatig bij elkaar om gezamenlijk aan de hand van steeds nieuwe thema’s toe te werken naar een foto-expositie. Tijdens onze bijeenkomsten laten we elkaar ons werk zien en bevragen we elkaar. Op deze manier doen we bij en met elkaar inspiratie en nieuwe ideeën op. Soms vragen we een externe fotocoach om ons kritisch te volgen. Dit leidt dan vaak ook weer tot nieuwe ideeën en verrassende resultaten

Ieder van ons werkt het thema telkens op een geheel eigen manier uit. Je kan zeggen dat we met het beeld een verhaal willen overbrengen. In die zin is er sprake van conceptuele fotografie. De foto is gelaagd. Het is niet alleen een afbeelding maar een verbeelding van een bepaalde emotie, gedachte, het verhaal.

In deze expositie is het thema “dwalen” de verbinding tussen de verschillende foto’s. Elke fotograaf heeft dit thema op zijn/haar manier verbeeld in de geëxposeerde foto’s. Bij deze expositie is Gerard Hol onze mentor. Gerard, onze dank voor je inspiratie."

Onderstaande foto’ zijn uitwerkingen van eerdere thema’ als Mens en Muziek, Barrière, Chaos en de Zon kent geen Schaduw.

 


10 oktober t/m koopzondag 3 november 2024

Ank Stegenga

 

Ank Stegenga - Yin Yang

Ank Stegenga over haar werk:

Kunst gaat voor mij over het uitdrukken van wezenlijke dingen, voorbij de woorden. Als ik aan het werk ben verlies ik de tijd al spelend, experimenterend en ontdekkend. Het schilderen is enerzijds een proces van spontaniteit en speelse verwondering, anderzijds een proces van afstand nemen, vertragen, kijken, keuzes maken en hernieuwd vinden.

Ik schilder en teken al jaren en ben opgeleid door diverse kunstenaars.  Ook heb ik verschillende kunstscholing gevolgd en van daaruit heb ik langzamerhand mijn eigen stijl ontwikkeld.  Nog steeds ben ik met scholing bezig, het houdt mij scherp en verdiept mijn stijl. Als beeldend kunstenaar werk ik graag met mixed media, wat de diversiteit en de speelsheid in mijn werk versterkt.

Belangrijke inspiratiebronnen in mijn werk als kunstenaar zijn de natuur, structuren, foto's die ik maak, beweging, innerlijke beelden en gedichten.
Thema’s als transitie, verbinding, abstracte landschappen, natuur zijn terug te vinden in mijn werk.

Hoewel ik titels geef aan mijn werk, laat ik graag aan de kijker over wat hij of zij ziet.
Behalve schilderijen maak ik ook spontaan tekenwerk, waarbij abstracte lijnen centraal staan.

Mijn werk is te omschrijven als lyrisch abstract. De schilderijen zijn gelaagd, kunnen verstild en sferisch zijn, maar ook kleurrijk en explosief.
Deze innerlijke polariteit komt terug in mijn werk.


7 november t/m 1 december 2024

Marlon Groot Zevert

Yip Stals

 

Marlon Groot Zevert met haar werk

 

Marlon Groot Zevert heeft een diepe affiniteit voor organische structuren en de schoonheid van onregelmatigheden. Ze omarmt de imperfectie als een essentieel element in haar werk, gelovend dat perfectie vaak monotoon is. Met een palet van aardse en natuurlijke kleuren en tinten legt Marlon de natuurlijke essentie vast, waardoor ze een serene en aardende sfeer creëert in elke ruimte waar haar kunst hangt. 

 Yip Stals - The Good, the Bad and the Ugly

 

De praktijk van Yip ontstaat uit een absurdistische ervaring van de wereld.
Geworteld in het dagelijks leven waar alles sneller lijkt te gaan, complexer wordt en zo efficiënt mogelijk moet zijn, ontstaat voor Yip de absurditeit uit de manier waarop deze versnelling en complexiteit veranderingen aanbrengen in vertrouwde levenspatronen. Als tegenreactie neemt hij inspiratie uit tradities die niet passen in dit verhaal van efficiëntie, zoals parades, carnavals en andere folkloristische tradities.

Deze evenementen en tradities vieren een tijdelijke bevrijding van de gevestigde orde. Een feest van vernieuwing en verandering, waar mensen herboren worden voor een nieuwe interactie met elkaar en de wereld. Kunst kan volgens Yip ook deze waarde bewerkstelligen.
De performatieve sculpturen van Yip zijn een combinatie van gevonden materialen en zelfgemaakte objecten die lichaamsdelen afbeelden.
Dit creëert een speels gevoel van tactiliteit en bruikbaarheid dat beweegt tussen verleiding en disruptie. Zijn werken komen over als een eerbetoon en tegelijkertijd een viering van de materialiteit, dé materialiteit van datgene wat structuren en ordes met vreugde kan relativeren.


2 t/m 31 december 2024

Rudy Volbeda

 

Rudy Volbeda - Books

 

Rudy schildert allerlei onderwerpen. Hij zegt zelf: "Als ik er kippenvel van op mijn armen krijg dan schilder ik het, buiten of in mijn atelier".
Onder andere Oostnederlandse landschappen en stadsgezichten van Deventer. Rudy schildert in de traditie van het impressionisme, maar zijn penseeltoets is hedendaags. Kenmerkend is zijn geheel eigen schilderstijl. Hij bouwt alles op uit lichtvlekken en kleurvlakken. “Je mag zien dat het verf is”, zegt hij. Daardoor heeft zijn werk een vitale en spontane uitstraling. Vaak zeggen mensen dat ze vrolijk worden van zijn werk. Academische teken en schilder vaardigheden vindt hij belangrijk.
Vanillevla: "Tijdens een expositie in Gouda vroeg een klein meisje of ik alles kon tekenen. Toen zei ik dat ik alles wel aankon. ‘Kunt u ook vanillevla tekenen, meneer?’ Dat bracht me aan het twijfelen. ‘Goeie vraag’, heb ik toen maar gezegd. ‘Nee, vanillevla…, dat gaat me niet lukken."

Rudy studeerde aan de Academie Artibus in Utrecht en veel later aan de Wackers Academie in Amsterdam. Hij werkte als creative director bij diverse reclame-adviesbureaus en startte in 1991 samen met twee partners een eigen reclamebureau in Amsterdam. In 2000 verruilde Rudy de commercie en dienstverlening voor het vrije kunstenaarschap. In 2006 verliet hij de randstad en vestigde zich in Epse waar ook zijn atelier is gevestigd. Rudy schildert ook bij een collectief in Deventer en is gastdocent bij schildergroepen.

 


Het worden weer unieke, bijzondere en afwisselende exposities!