HUIDIGE EXPOSITIE

 

Ontmoet Babette van Helsdingen en Frans van Dorst bij hun expositie 'Samenhang'.

Op 7 januari en 4 februari kun je in gesprek gaan met de kunstenaars over hun werk en inspiratiebronnen. Zij zijn beide dagen van 12.00 tot 16.00 uur aanwezig.

Van harte welkom!

 

5 januari t/m 11 februari 2023

‘Samenhang’

Babette van Helsdingen

Frans van Dorst

'Harpman' van Babette van Heldingen

Babette van Helsdingen over haar werk:

Waarom ik graag beelden schep.
Levend in een complexe wereld vol zintuiglijke prikkels is het een noodzaak dat je geest tot rust kan komen, bijvoorbeeld in een gecreëerd beeld.
Hoe kan je daarin dan gevangen raken en gefascineerd?

Door de aloude middelen zoals identificatie, symbolen, kleuren,vormen, ritme. En licht en donker. Zo kan een beeld werkzaam zijn als troost en inspiratie. Zo levert de schilder weerwoord in een parallelle wereld; die van de verbeelding en prikkelt hij het associatieve gebied van de beschouwer.
Mijn olieverfschilderijen tonen de mens in zijn natuurlijke omgeving: water, land en lucht omgeven hem.

Zon en maan, wolken zijn onlosmakelijk met hem verbonden.
Veel vogels maar ook paarden spelen een rol.
De etsen veelal afgedrukt in zwart wit, een enkele met de hand gekleurd, hebben een zeer beperkte oplage, waardoor zij een uniek karakter
hebben.

'de ruiter' van Frans van Dorst

Frans van Dorst heeft gestudeerd aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam.

Vanaf 1981 is hij werkzaam als beeldhouwer en enkele jaren later ook in de kunsteducatie op de Gooise Academie in Laren en Amsterdam. Zijn atelier bevindt zich in Amsterdam.

Frans van Dorst over zijn werk:

Ik hou van boetseren met klei,was, en werken met Acrylic one en hout.

Boetseren geeft mij een grote vrijheid in het ontwikkelen van voorstellingen en vormgeving. De inspiratie komt uit het onbewuste, een oneindige bron die voeding geeft aan het creatieve proces. De kunstenaar maakt een reis in het onderbewuste en kan dat zichtbaar maken in de materie. Het onderbewuste wordt gevoed door alles wat je mee maakt en doormaakt in je ontwikkeling als mens. De eerste aanzetten van een onderwerp komen bij mij aan het licht door improviserend tekenen.Tekenen kan een intens subjectieve activiteit zijn waar de vrijheid groot is en er weinig beperkingen en hindernissen zijn. Door kritisch onderzoek rijpen de tekeningen en kan het onderwerp voor een beeld zichtbaar worden.

De urgentie  van het moment bepaald welke voorstelling zichtbaar gemaakt wil worden. Dit blijft een mysterieus proces waar je als kunstenaar in verwondering mee aan het werk bent. Het innerlijke beeld roept als het ware om zichtbaar gemaakt te worden en als  kunstenaar volg je de energie stroom. In het creatieve proces heb ik geen last van de mode trends van de kunst, maar ongetwijfeld is de beeldhouwtraditie van het verleden wel een belangrijk kader voor mij geweest, want de verworvenheden van voorgangers zijn onderdeel van het creatieve proces dat desondanks vernieuwend wil zijn. De kunstwerken van het kubisme  uit het begin van de 20e eeuw hebben op mij een diepe indruk achtergelaten. Het kubisme verdeelt de voorstelling in fragmenten en brengt die op een onnavolgbare wijze weer met elkaar in harmonie.

Men ontdekte toen het polyperspectief, dat wil zeggen de werkelijkheid wordt niet uitgebeeld vanaf een gezichtspunt  maar vanuit meerdere gezichtspunten tegelijk. Ik ben gefascineerd als een objectief aspect van de werkelijkheid dat voor iedereen herkenbaar is, wordt verbonden met een subjectief aspect, dus een zuiver persoonlijk aspect. Naast persoonlijke ervaringen die onderwerp van een beeld kunnen worden, blijken oude klassieke thema's ook een dankbare inspiratiebron om opnieuw  vormgegeven te worden. Deze klassiek thema's zijn natuurlijk van alle tijden en steeds opnieuw wordt het mythische op verrassende wijze zichtbaar gemaakt als een oorspronkelijke ervaring. Een paar beelden blijken verwerkingen van ervaringen uit mijn jeugd waar de verhalen van de bijbel verlichting brachten.

Ik hoop dat de voldoening die ik ervaar bij het maken van de beelden ook de toeschouwer mag bereiken!

 


VERWACHT

16 februari t/m 11 maart 2023

'Boom en Beeld'

Johannah de Vries

Harry Joling

                                                 Timeless

                                                       Infinity

                                                                                                Johannah de Vries

Johannah de Vries over haar werk:

Ik ben mijn hele leven al beeldend bezig en sinds ik in 2018 ben afgestudeerd aan de Wackers academie concentreer ik me voornamelijk op tekenen en schilderen met inkt, aquarel en kleurpotlood. Natuur is mijn onderwerp.  Naast de voortdurende zichtbare veranderingen en ook de kwetsbaarheid is het vooral de tijdloosheid, de energie en het mysterie dat daarachter zit wat mij fascineert.

Bomen spelen bijna altijd de hoofdrol in mijn werk dat verder valt onder te verdelen in een aantal thema’s  waar ik steeds op terugkeer.

Als ik mijn onderwerp observeer probeer ik tegelijkertijd de sfeer in me op te nemen. Daarna werk ik wat zichtbaar én voelbaar is in mijn atelier uit.

Rooted

Bomen stralen rust en eeuwigheid uit. Ik focus op de stam en wortels omdat daar de verbinding zit tussen de zichtbare en onzichtbare helft van de boom. Daarnaast is er de symbolische betekenis van geworteld zijn. Kracht en met beide benen op de grond staan.

Water

Bron van leven. In mijn kindertijd bron van angst voor overstroming tijdens de storm, omringt door Waddenzee  en Noordzee. Bron van vermaak naast zwemmen en schaatsen het prachtige uitzicht vanuit een roeibootje op het vlakke polderlandschap. Maar spiegelend water vind ik gewoon prachtig en geheimzinnig omdat je door het spiegelend effect niet kunt zien wat zich onder het wateroppervlak bevindt tenzij je dichterbij komt en beter kijkt.

Branches

Takken vanwege de mooie vormen  en omdat zo duidelijk zichtbaar is hoe ze zijn gevormd door weersomstandigheden en menselijk ingrijpen. (Of omdat ze ondanks klimaat en menselijk ingrijpen doorgroeien.)

Trails

Omdat het voor mij de zo belangrijke ruimte in een tekening creëert. Ook omdat ik niet weet waar die weg naartoe gaat en ik niet weet wat ik onderweg tegenkom. Ik heb mij heel vaak afgevraagd wat er zou gebeuren als ik de weg waarop ik mij bevond zou blijven volgen in plaats van afslaan naar die vervelende baan of school. Heel braaf heb ik dat nooit gedaan.

Abundance

Dit gaat over mijn bewondering voor de energie die losbarst vanaf de lente of dat nu gaat over groente, fruit of bloemen. Wat pompoenen bijna magisch of sprookjesachtig maakt is dat er uit zo’n klein zaadje in een paar maanden tijd een enorme struik kan groeien. Aan het eind van de zomer zijn de vermoeide en beschadigde bladeren net zo mooi als de pompoenen.

Harry Joling

Harry Joling (16-07-1947) heeft na een lange zoektocht met tekenen, schilderen en etsen, in 1995 zijn draai gevonden in het driedimensionaal werken met klei of was. Met kunstwerken van steen (granito) of brons als resultaat.
Zijn vaardigheden heeft hij o.a. ontwikkeld bij Jilles Waagmeester, Oscar Rambonet en Theo Schreurs.
Met zijn torsen en fragmenten, soms realistisch soms gestileerd, probeert hij een emotie over te brengen.
“Ik raak geïnspireerd door fiere, open vrouwen”.


16 maart t/m 9 april 2023

Claudia de Vos

Patricia Achenbach

Liesbeth Hensels

Kinetische kunst van Patricia Achenbach-Veira

 

Patricia Achenbach-Veira (1968) is beeldend kunstenares in de disciplines schilderen en grafische kunst.

Zij maakt schilderijen, tekeningen, collages, “light verse”-gedichten en kinetische kunst.
In haar werk wordt Patricia geïnspireerd door reeksen en series en door de verschillen en verbanden tussen allerhande zaken. Denk hierbij aan ogenschijnlijk vanzelfsprekende dingen in het leven zoals het alfabet, getallen of bijvoorbeeld de vier seizoenen.

Het werken in reeksen is een terugkerend gegeven in het werk van Patricia

Achenbach. De natuur is een blijvende inspiratiebron.

Het werk van Patricia Achenbach bevat verwijzingen naar de schoonheid van en naar de liefde in het alledaagse.

 

Inspiratie haalt Patricia behalve uit reeksen en series en uit de natuur, ook uit diverse ontmoetingen en gesprekken met mensen.

Patricia begint met één gegeven, waarop zij tal van varianten bedenkt. Dat gegeven kan een woord zijn of een zin of een beeld dat zij opslaat uit haar omgeving. Een woord, een detail kan genoeg zijn om een hele wereld te creëren.

Vroeg of laat lukt het om die wereld zichtbaar en tastbaar te maken. Aan ieder werk ligt een idee ten grondslag.

Patricia werkt door totdat dit idee naar wens is uitgevoerd. Ondanks dat er een aantal vastliggende waarden zijn in haar werk zijn de uitkomsten door voortschrijdende inzichten altijd verrassend ook voor Patricia zelf.

Liesbeth Hensels - Landscape

Liesbeth Hensels - Boomvrucht

Liesbeth Hensels over haar werk:

Na  werkzaam geweest te zijn in de gezondheidszorg, ben ik in 2000 gestopt en mij gaan oriënteren op andere bezigheden.

Omdat 3-dimensionaal werk altijd al mijn interesse had, ben ik aanvankelijk begonnen met beeldhouwen. Hierin heb ik een aantal cursussen gevolgd, maar uiteindelijk werd het mij te zwaar.

In 2015 ben ik met klei in aanraking gekomen en hiermee aan de slag gegaan. Het materiaal in zijn diverse vormen en mogelijkheden is een ontdekking voor mij. Het uitproberen van diverse soorten klei, technieken en glazuur blijft mij boeien. Ter uitbreiding van kennis, kunde en ontwikkeling heb ik verschillende cursussen en masterclasses gevolgd.

 

Zelf keramiek maken, scheppend bezig zijn met mijn handen, dat is inmiddels mijn passie en ik wil alles maken waar mijn hoofd vol van is.

Ik wil me verwonderen en niet beperken tot een thema of stroming.

Het werk wat ik maak is divers, die diversiteit spreekt mij juist erg aan.

Mijn handgevormde objecten van keramiek worden doorgaans in serie gemaakt.

Ze zijn geïnspireerd op vormen en texturen die in de natuur en in mijn omgeving voorkomen.

Puur, soms herkenbaar, soms abstract.


13 april t/m 7 mei 2023

Peter Munnik

Marjoleine Maessen

Hildert Raaijmakers

 

Marjoleine Maessen - Unknown

 

Marjoleine Maessen over haar werk:

Schilderen is voor mij op weg gaan en ontdekken wat er zich ontvouwt op het doek in kleur en vorm. Vooral in mijn abstracte werk kom ik dit tegen. Het proces is vaak spannend en niet te voorspellen. Het schilderen is een ontdekkingsreis naar mezelf: hoe ver durf ik los te laten wat het gaat worden en laat ik het schilderij mij vertellen wat er ontstaan wil? Een kunstzinnige en persoonlijke ontwikkeling, die elkaar beïnvloeden en onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Vanaf mijn kinderjaren teken en schilder ik al. En schreef daar ook mijn verhalen bij. Rond mijn 20e volgde ik diverse teken- en schildercursussen. In de periode daarna kreeg ik een gezin en werd mijn creativiteit op een andere manier aangesproken .

Ik pakte de draad later weer op en volgde diverse opleidingen, zoals:
4 jaar Genezend tekenen in Zutphen
Jaartraining Kleur beleven bij kunstenaar Dick Meeldijk
1,5 jaar ’t Pad tot holistisch beeldend kunstenaar.

Daarnaast kreeg ik les van meerdere kunstenaars, waarbij vooral kunstenares Hélène Jansen mij de weg heeft gewezen naar het Colorisme. Ik reisde o.a. met haar mee naar Griekenland en Italië, waar ik meer leerde over de Grieken en de Romeinen.

Het schilderen is nu sinds jaren mijn passie: het is voor mij een innerlijke noodzaak om mijzelf op die manier te uiten.

Op deze expositie ziet u enkele voorbeelden van mijn abstracte werk en ook van portretten. De kaarten met illustratief werk treft u ook hier aan. Juist die afwisseling van onderwerpen en technieken maakt het kunstzinnig werken voor mij boeiend!


 

11 mei t/m 4 juni 2023

Kitty Korver

Peter Munnik

Rins Slippens

 

Kitty Korver met haar werk

WERELDVERZACHTER

Met haar vilten wandsculpturen probeert Kitty Korver niet alleen zichzelf, als gevoelig mens, maar ook u te troosten. Met de zachte, warme wol maakt ze strakke, mooi afgewerkte vilten wandsculpturen die geborgenheid bieden aan de ziel. Haar eigen ervaringen worden uitgebeeld, soms zelfs in de schalen gekerfd. Vaak in alle ernst, een andere keer met humor of in blijheid. Maar allemaal hopen ze zowel de ogen als de geest te strelen en tegelijkertijd de akoestische prikkels in de ruimte te verminderen.

De recente toevoeging van zelfgemaakte porseleinen (bone china) elementjes verraden haar ervaring in keramiek.

Rins Slippens - Liggen in het gras

Rins werkt voornamelijk figuratief richting abstract. Hij won in 2004 de eerste prijs in de Gelderlander Kunstwedstrijd.   

Rins over zijn werk:

Een eerste opzet maak ik vanuit een vast vertrekpunt. Dat kan een foto zijn, een beeld op tv of een eerder door mij gemaakt schilderij. Na die eerste opzet ontstaan langzamerhand andere beelden. Die beelden breng ik in mijn werk verder tot uitdrukking en werk ik meer abstract uit. Soms lukt dit, soms ook niet. Dan val ik terug op figuratief werk. Daar heb ik geen moeite mee als er maar abstracte kenmerken in het werk ontstaan. Kleur en compositie moeten kloppen en er moet ook voldoende contrast aanwezig zijn. Ik hou er van te spelen met de werkelijkheid. De totstandkoming van een schilderij is elke keer weer een proces met ongewisse afloop. Om zo spontaan mogelijk te werken gebruik ik vrij grote kwasten. Als hulpmiddel gebruik ik ook houtskool en krijt. De acrylverf gaat rechtstreeks en zo onverdund mogelijk op het linnen of paneel. 


8 juni t/m 2 juli 2023

Marieken Cochius

 


6 t/m 29 juli 2023

Jonaske de Ruiter

Paola de Bruijn

 


3 t/m 26 augustus 2023

Henny Beckers

 


31 augustus t/m 23 september 2023

Marianne Breugelmans

Susan Fifis

Marianne Breugelmans - Omwenteling

Marianne Breugelmans, opgeleid als grafisch vormgever, is in 2000, na aanvullende Summerschools en workshops, aan de slag gegaan als professioneel kunstenaar onder de naam Arte-Aparte.

Sinds die tijd maakt zij foto-/acrylcollages waarin zij belangrijke fotodetails en textuurmaterialen verwerkt in vele lagen acrylverf. De kennis op het terrein van kunst, fotografie en interieurstyling vermengt zich in nieuwe, mysterieuze compositie van beeld, textuur en kleur. Vaak kiest zij als onderwerp architectuur.

In haar kleurgebruik, gebaseerd op de oude meesters, kiest ze soms voor rustige, aardse kleuren; een andere keer is de uitwerking contrastrijker.

In 2003/2004 heeft zij een jaar in het buitenland gewoond en gewerkt. Terug in Nederland was haar Home-Gallery/ Atelier Arte-Aparte een ontmoetingsplek waar ze regelmatig (naast deelname aan kunstroutes, kunstmarkten en in- en externe exposities) diverse activiteiten en kunstontmoetingen organiseerde. Deze activiteiten waren vaak verbonden aan een sociaal-maatschappelijk doel.

Zij werkt vanuit haar thuislocatie in de mooie Hanzestad Deventer.

Werk van Susan Fifis

 

Vazen met gaten, omdat voor het bakken zaden in de klei ontkiemden.
Schalen die gevormd zijn rond kurk.

Susan Fifis is gefascineerd door de mogelijkheden van klei, gecombineerd met natuurlijke materialen.

De in Deventer geboren kunstenaar heeft lange tijd in het buitenland gewoond en gereisd.
Herinneringen aan het landschap en de kleuren van kleding of gebouwen zijn een inspiratiebron voor haar keramiek .
Het werk van Susan is divers omdat ze veel wil uitproberen en ontdekken.
In haar werk is geen duidelijke lijn. Wel is het voor ingewijden direct herkenbaar


28 september t/m 21 oktober 2023

Peter Munnik


26 oktober t/m 18 november 2023

Dorien Plaat


23 november t/m 16 december 2023

Mathilde Jansen

 Mathilde Jansen - Echoscopy

Mathilde Jansen over haar kunstfotografie:
Via mijn kunstpraktijk verbeeld ik een wisselwerking tussen het geestelijke en aardse; een integrale verbinding tussen een kosmisch en persoonlijk bewustzijn. Middels een experimentele werkwijze, waarbij ik met inkt en organische vloeistoffen in analoge fotonegatieven werk, tracht ik vernieuwende perspectieven over ecologie en interculturele verhoudingen te verruimen, om mensen met een ontvankelijke blik te prikkelen.

Het moederschap benut ik als een levenskracht en sociaal bewogen proces, waarbij individuele en collectieve dimensies versmelten. Vanuit deze open perceptie, benader ik maatschappelijke- en bewustzijnskwesties als verwant aan elkaar. Thema's zoals biodiversiteit, lokale/globale grondstoffen en sociale structuren, verbeeld ik op een wijze die transformerend en gelaagd is. Onderliggende patronen en onzichtbare elementen treden uit de schaduw. Warmte lijkt vanuit de bodem op te stijgen en water heeft de kracht om landschappen te doen verstillen.
Het fotonegatief is mijn canvas: ook kleine veranderingen kunnen op lange termijn van grote invloed zijn.


21 december 2023 t/m 13 januari 2024

wordt vervolgd!