HUIDIGE EXPOSITIE


2 t/m 25 januari 2025

Sandra Steen - vrije vormen

Willeke Klaassen - textiel en 3D objecten

'OVER ELKAAR'

Ontmoet de kunstenaars zelf op zaterdag 11 januari van 14.00 tot 16.00 uur.

 

Sandra Steen - Fluctus

Sandra Steen

Het werk van Sandra Steen is het resultaat van verwondering en nieuwsgierigheid. Zij creëert niet vanuit een plan, maar volgt dat wat er op haar pad komt. De inspiratie vindt zij dichtbij huis: het bos in Epe waar zij woont levert enorm veel vormen, kleuren, licht, structuren, texturen en materialen om haar werk op te baseren.
Het gekozen thema krijgt middels 'gestuurd toeval' vorm. Vanuit het materiaal start de improvisatie in haar beeldend werk. Sandra volgt dat wat zich aandient tijdens het maakproces en stuurt het bij om zo de balans te vinden tussen de vrijheid van het toeval en het bereiken van het gewenste beeld. Dit spel en de verbeelding leiden tot abstracte werken. Sandra vindt het belangrijk dat de objecten en schilderingen uitnodigen om er naar te blijven kijken en er steeds iets nieuws in te ontdekken. Een gelijkenis, verschillende lagen, betekenissen en details.
Deze ‘vrije vormen’ in acrylverf en oliepastel en de wandobjecten van papierpulp zijn abstract en laten ruimte aan de toeschouwer voor fantasie en verwondering.

Willeke Klaassen - Blauwe Schoonheid

Willeke Klaassen -  Chrysto

Even ademen en zijn. Verstilling ervaren. Je verliezen in een kunstwerk, ontdekken, verwonderen.

Dat is wat het werk van  Willeke Klaassen met je doet. Wandelend in het bos bij haar huis ziet en voelt ze haar omgeving en ademt die in. Ze onderzoekt  ruimte, tijd en vorm en maakt een verbinding. De kunstenaar geeft aan die belevenis vorm en kleur in haar werk  in organische lijnen.
Klaassens werk heeft een kwetsbare, ontroerende schoonheid.
Door ecoprint, borduurwerk en vilt laat de kunstenaar de natuur op stof materialiseren. Het werk ontvouwt zich in lagen:  verf, stof en draad wordt aan haar borduurwerk toegevoegd, speels en uitbundig in kleur. 
Van jongs af aan interesseerde Klaassen zich al voor textiel als medium. Van borduren, haken en breien, geleerd van haar moeder, tot  de Bachelor opleiding in Embroidered Textiles in Londen (2002-2008) en de opleiding tot docent beeldende kunst en vormgeving aan de ArtEZ in Zwolle, (2015-2017).

De kunstenaar geeft ruimte aan de beschouwers van haar werk om met hun gedachten een extra laag toe te voegen. Zo zijn deze werken veranderlijk, diep en voor iedereen uniek.


VERWACHT 


30 januari t/m 22 februari 2025

Marjan Kolmeijer - schilderijen

'landschap - paisaje - landscape' 

Finissage van deze expositie op zaterdag 22 februari van 14.00 tot 16.00 uur

 

Marjan Kolmeijer - Pallets

Marjan Kolmeijer - Outer Hybrides

Marjan Kolmeijer over haar werk:
Dichtbij of ver weg... overal zie ik de natuur die z’n gang gaat in het landschap. Het landschap is ingericht en weinig wordt aan het toeval overgelaten.
Gebouwen, wegen, sloten, afrastering, akkers, kassen en keten zijn overal aanwezig. Tegelijkertijd is er héél veel waar we geen invloed op kunnen uitoefenen, zoals de wind, het woekerende onkruid, mossen, mistflarden, de grauwheid, de hete zon en felle regenbuien.
Deze onbeheersbaarheid, het rauwe, niet in te dammen van de natuur, zijn ook onderdeel van mezelf. Je denkt alles in de hand te hebben, maar dat is niet altijd het geval. Zoals in de natuur zijn er ook in mezelf, in ieder mens, momenten die je overvallen. Onzekerheid, angst voor het onbekende, eenzaamheid, maar ook blijheid over alles wat je bezit en mooi is in het leven.

Met name deze elementen zijn geliefde onderwerpen.
Vooral het rauwe, onbeheersbare trekt mijn aandacht!

Hetzelfde speelt zich af tijdens het schildersproces. In de loop van het proces gebeuren er dingen waar ik niet altijd vat op heb. Ik wil naar een bepaald gevoel, een sfeer die in dat landschap voor mij intrigerend en boeiend is. De verf en schildersstreek zijn daarbij heel belangrijk. Deze kan pasteus zijn of juist heel waterig.  Verf wegschrapen en met kranten, mijn handen of brede kwasten komt de verf op het doek. Er ontstaan vele lagen over elkaar heen en dat mag zichtbaar zijn. Dat maakt voor mij een schilderij interessant.


27 februari t/m 22 maart 2025

Niels Watermulder - foto's

Edith Madou - keramische wandobjecten

Patricia Achenbach - Veira - schilderijen

 


27 maart t/m 19 april 2025

Carla Zeegers - pentekeningen

Sjoerdje van de Weg - bronzen beelden

Ontmoet de kunstenaars (Meet & Greet) op zaterdag 29 maart van 14.00 tot 16.00 uur

 

Carla Zeegers - Hamburg

Carla Zeegers aan het werk

Carla Zeegers (Harderwijk) bouwt steden; geen nieuwe steden, maar steden die ooit nieuw waren. Imposante gebouwen, bedoeld voor mensen of industrie, vervallen uiteindelijk tot ruïnes en puin. Carla over haar kunstwerken:
'Ik heb een fascinatie voor architectuur, maak foto’s van bijzondere gebouwen en bewerk deze digitaal. Ik verander de gebouwen soms van vorm of grootte en verwijder de achtergrond. Dan druk ik de foto’s of delen daarvan af op tekenpapier. Ik heb daarvoor zelf een techniek ontwikkeld.  Deze vage afdrukken vormen de basis voor een tekening/collage.

Met pen en inkt teken ik details in, verbind de gebouwen door bruggen, bouw balkonnetjes, laat rolluiken neer en hang laddertjes op. Hier en daar wordt wat afgebroken of stort iets in. Zo groeit, verandert en vervalt de stad. Nu kan ik er zelf in rondlopen, trap op en af, klimmend over puin. Als in een film of in een droom kan ik me bij elke hoek een nieuw verhaal voorstellen.'

Carla Zeegers studeerde in 2014 af aan de Nieuwe Akademie Utrecht. Zij exposeert in Nederland en Duitsland en is lid van AKG De Ploegh.


24 april t/m 17 mei 2025

Andrea de Weerdt - materie/ mixed media schilderijen

Rieke Meima - abstracte schilderijen

Trudie Noordermeer - schilderijen

Meet & Greet de kunstenaars op de laatste dag van hun expositie:
zaterdag 17 mei van 14.00 tot 16.00 uur

 

Kunstwerk van Andrea de Weerdt

Andrea de Weerdt met haar werk

De materie / mixed media schilderijen van Andrea de Weerst zijn met verschillende materialen gemaakt.
Ze werkt graag met textuurpasta's, marmermeel , krijt en powertex producten. Ook maakt ze gebruik van acrylverf, inkten en natuurlijke pigmenten. Met spatels en paletmes vormt ze structuren en lagen op het doek, er kunnen hierdoor craquelé effecten ontstaan die doen denken aan droge aarde.
Haar schilderijen zijn vaak gemaakt in aardetinten, ze zijn in balans en stralen rust uit.

Andrea vind het belangrijk dat je als kijker dicht bij het schilderij gaat staan, er is zo veel te zien, spannende groefjes, steentjes, craquelé, dikke
randen en fijne lagen. Het zijn dan ook kunstwerken waar je als het ware in kunt verdwalen.
Haar inspiratie haalt ze uit de natuur, maar ook oude muren, roest en steen zijn een uitdaging om te verbeelden in haar werk.
Andrea is heel veelzijdig en dat zie je terug in haar schilderijen.

 Rieke Meima- Kerktorens

Rieke Meima houdt zij zich intensief bezig met schilderen. Zij volgde diverse opleidingen bij kunstenaars in binnen en buitenland.
Meestal ontstaan haar schilderijen intuïtief. Laag over laag...Kleur over kleur…. Een andere werkelijkheid toont zich meer en meer.
Ook voor haar zelf steeds weer verrassend. Doordat ze in haar recentere werk veel met allerlei materialen werkt, zien we ook hier de ruimtelijkheid weer terug. Soms ontstaan er  bijzondere craquelé effecten. Inspiratie voor weer een volgende stap in het schildersproces.
Ook het op een bepaalde manier combineren van olie en acrylverf, maakt dat er een speciale “huid” ontstaat.

Het specifieke kleurgebruik geeft haar schilderijen iets magisch.


22 mei t/m 14 juni 2025

Jan Slijkhuis - schilderijen: een eerbetoon aan deze overleden kunstenaar

Jos van Oosterhout - beelden en objecten

 


19 juni t/m 12 juli 2025

Mercedes Guillamón - Japanse schildertechniek Sumi-e (zwarte inkt op rijstpapier)

Meet & Greet de kunstenaar op zaterdag 21 juni van 14.00-16.00 uur

Mercedes over haar werk:
'In 2012 maakte ik kennis met de Japanse Zen-schildertechniek Sumi-e (zwarte inkt op rijstpapier). Tien jaar lang heb ik lessen genomen in de klassieke Sumi-e methode in Groningen. In de laatste jaren begon ik een eigen vrije stijl te ontwikkelen en sinds oktober 2022 ben ik bezig met het tentoonstellen van mijn werk.
Het is uiterst belangrijk om je te blijven ontwikkelen, zowel fysiek als mentaal, als je fit en gezond wilt leven. In mijn zoektocht naar een goede balans tussen lichaam en geest helpt Sumi-e mij daarbij’.

Mercedes Guillamón - na de lawine

Mercedes Guillamón aan het werk


17 juli t/m 9 augustus 2025

Wordt vervolgd!


14 augustus t/m koopzondag 7 september 2025

Marion Fischer - gestolde beelden van paraffine

Caroline Weber - schilderijen

 

Marion Fischer - kunstwerk

Marion Fischer

Marion Fischer is beeldend kunstenaar en grafisch ontwerper. Ze maakt objecten, foto’s en tekeningen.

Groei en vergankelijkheid zijn verbonden met de kringloop van het leven. In de gestolde beelden van paraffine vangt Marion materialen die daarvan getuigen zoals mensenhaar, wortels en aarde. Het zijn verstilde en kwetsbare objecten. Ze zijn spelenderwijs ontstaan en mogen uiteindelijk weer vergaan, net als in de natuurlijke kringloop. Marion maakt tijdens het proces foto’s van haar beelden, die ze soms bewerkt, om haar verhaal te ondersteunen.

Caroline Weber - Rood

Caroline Weber in haar atelier.
Op de achtergrond haar schilderij 'rode ruimte'

Caroline Weber over haar werk:
'Na de laatste jaren vooral veel getekend te hebben is het voor mij nu ook weer spannend om te schilderen en niet te weten wat er gaat komen. Ik zie bewust of onbewust overal beelden: in de natuur, maar ook bijvoorbeeld in het theater of als ik muziek hoor. Die beelden roepen emoties op en dan vormen zich in mijn hoofd allerlei ideeën. Toch begin ik meestal zonder vooropgezet plan te werken met acrylverf, potlood, houtskool en andere materialen en zie ik vanzelf wat er ontstaat. Schilderen is voor mij een soort boetseren, in steeds nieuwe lagen het schilderij laten groeien.'

Caroline volgde haar opleiding bij de KABK in Den Haag. Naast vrij werk ontwierp zij theateraffiches voor de Deense theatergroep La Balance en maakte zij illustraties voor diverse tijdschriften.


11 september t/m koopzondag 5 oktober 2025

Willeke Groeneweg - schilderijen

Mignon van Bendegem - wandobjecten van keramiek

Hennie van Bendegem - schilderijen

 

Willeke Groeneweg - bed violen

Willeke Groeneweg - Landart zelfportret

Willeke’s schilderwerken shinen; ze zijn het klankkleurrijke resultaat van improvisatie en gevoel.
Als kind voelde Willeke zich al onderdeel van de natuur. Ze komt van het platteland.
Haar liefde voor natuur en muziek komen bij elkaar in saxofoonkunst; je kunt haar een “painter of sound” noemen.
“Er schuilt een wereld achter de wereld” is haar uitspraak. We zijn deel van het grote geheel, van zowel micro- als macrokosmos!
Met haar kunst bij de expositie in Galerie DNA beoogt ze mensen te bereiken met een diep gevoelde stem.
De expositie barst van licht en levenslust!

Mignon van Bendegem met 'the precious ones'

Mignon van Bendegem zoekt in haar objecten van keramiek naar schoonheid met een twist. Speciaal voor de expositie in Galerie DNA maakt ze een reeks kleurrijke hangers die de muur sieren en de kijker tegelijkertijd een klein beetje food for thought bieden. 
Zo zijn in Galerie DNA The Precious Ones te zien: muurhangers in de vorm van juwelen, waarop insecten van 24 kt goud de werkelijke juweeltjes vormen, als symbool voor de waarde die ze hebben in ons ecosysteem.

De Il Corno zijn Italiaanse gelukshangers in de vorm van gekroonde Spaanse pepers. Hun ontstaan wordt toegeschreven aan het middeleeuwse volksgeloof dat bloedkoraal (gevormd uit het bloed van Medusa's hoofd) beschermende krachten zou bezitten. Na de introductie van Spaanse pepers in Italië in de 16e eeuw kreeg het bloedkoralen hangertje de vorm van deze uitheemse vrucht.
In Fu2, de Chinese variant van de gelukshanger, wordt een geluksmunt gedragen door een vleermuis. Een dier dat in de Chinese cultuur symbool staat voor geluk en voorspoed, maar in de westerse cultuur juist voor duistere krachten.
Mignon's Sweetness Rattles daarentegen zijn gewoon sierlijk en ondubbelzinnig...of toch ook niet helemaal?
 
Mignon heeft zich na haar opleiding Theatervormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht via opleidingen aan onder andere de Nederlandse Keramiek Opleiding Gouda verder bekwaamd in keramiek. Ze heeft met veel plezier 15 jaar gewerkt als docent Keramiek en Portretboetseren. Werk van Mignon heeft gestaan in museum De Fundatie Zwolle en het Coda Museum Apeldoorn.

Hennie van Bendegem - schilderij

Na opgegroeid te zijn in het Twentse Nijverdal, woont de schilderes Hennie van Bendegem sinds 1985 in Zierikzee.
Zij studeerde in Enschede aan de AKI (academie voor kunst en industrie) en behaalde daar haar diploma Mode-ontwerpen. Tijdens deze opleiding ontstond tegelijkertijd ook inzicht en interesse voor de schilderkunst.
Na haar studie werkte zij eerst enige jaren als modeontwerpster voor meerdere kledingfabrikanten, o.a. in Amsterdam. Daarna heeft zij het schilderen weer volledig opgepakt en heeft – naast eigen werk - meerdere doeken, drieluiken en ook kamerschermen in opdracht gemaakt.      In overleg met haar opdrachtgever geeft zij dan met verf en kleur een weergave van de gewenste voorstelling(en) in een passende vorm en afmeting.

Zij maakt haar schilderijen niet alleen als afbeelding om naar te kijken, maar probeert ook steeds al schilderend een persoonlijk verhaal toe te voegen. Hennie gebruikt olieverf op linnen. Zij schildert graag in grote afmetingen en beschildert ook de zijkanten van het doek als vervanging van een afsluitende lijst: “Zo stopt het verhaal niet maar gaat nog door”.        


9 oktober t/m koopzondag 2 november 2025

Ariadne Leefoge - schilderijen

Marjoleine Maessen - schilderijen

 

Ariadne Leefoge met haar werk

Ariadne Leefoge ( 1961) volgde de vijfjarige opleiding tot autonoom beeldend kunstenaar aan de kunstacademie Haarlem-Leiden.
Zij woont en werkt aan de rand van het bos in Klarenbeek-Voorst. Naast haar beeldend kunstenaarschap werkt zij als docent tekenen en schilderen bij educatief centrum Gigant in Apeldoorn,  de volksuniversiteit in Oegstgeest en in haar eigen atelier in Klarenbeek.

Ariadne Leefoge over haar werk:
'Ik werk altijd in mijn hoofd en in mijn hart. Ben altijd bezig met vormen, kleuren en lijnen. Werk vanuit thema’s. Heb dan een bedoeling. Geen doel.
Onderweg kom ik al schilderend de inhoud tegen, versterk die, verander en schilder over. En over. De gelaagdheid in mijn werk is mijn passie om de verwondering te verbeelden. Verwondering over organismen, licht en donker, landschappen, mensfiguren.

Het landschap is het toneel van onderweg zijn.
Waar schoonheid en destructie elkaar ontmoeten.
Elkaars tegenstelling zijn en ook veelal samengaan.
Spanning en contrasten die ik juist opzoek!'


6 t/m 29 november

Peter Munnik - schilderijen

 


4 t/m 27 december 2025

Gaby Bovelander - abstracte schilderijen

 




Zoals u inmiddels van ons kunt verwachten:
Het worden weer unieke, bijzondere en afwisselende exposities!