HUIDIGE EXPOSITIE


10 oktober t/m koopzondag 3 november 2024

Ank Stegenga

'Kleur in beweging'

 

Ank Stegenga - Yin Yang

Ank Stegenga over haar werk:

Kunst gaat voor mij over het uitdrukken van wezenlijke dingen, voorbij de woorden. Als ik aan het werk ben verlies ik de tijd al spelend, experimenterend en ontdekkend. Het schilderen is enerzijds een proces van spontaniteit en speelse verwondering, anderzijds een proces van afstand nemen, vertragen, kijken, keuzes maken en hernieuwd vinden.

Ik schilder en teken al jaren en ben opgeleid door diverse kunstenaars.  Ook heb ik verschillende kunstscholing gevolgd en van daaruit heb ik langzamerhand mijn eigen stijl ontwikkeld.  Nog steeds ben ik met scholing bezig, het houdt mij scherp en verdiept mijn stijl. Als beeldend kunstenaar werk ik graag met mixed media, wat de diversiteit en de speelsheid in mijn werk versterkt.

Belangrijke inspiratiebronnen in mijn werk als kunstenaar zijn de natuur, structuren, foto's die ik maak, beweging, innerlijke beelden en gedichten.
Thema’s als transitie, verbinding, abstracte landschappen, natuur zijn terug te vinden in mijn werk.

Hoewel ik titels geef aan mijn werk, laat ik graag aan de kijker over wat hij of zij ziet.
Behalve schilderijen maak ik ook spontaan tekenwerk, waarbij abstracte lijnen centraal staan.

Mijn werk is te omschrijven als lyrisch abstract. De schilderijen zijn gelaagd, kunnen verstild en sferisch zijn, maar ook kleurrijk en explosief.
Deze innerlijke polariteit komt terug in mijn werk.


VERWACHT 


7 november t/m 1 december 2024

Marlon Groot Zevert

Marianne Breugelmans

Yip Stals

 

Marlon Groot Zevert met haar werk

 

Marlon Groot Zevert heeft een diepe affiniteit voor organische structuren en de schoonheid van onregelmatigheden. Ze omarmt de imperfectie als een essentieel element in haar werk, gelovend dat perfectie vaak monotoon is. Met een palet van aardse en natuurlijke kleuren en tinten legt Marlon de natuurlijke essentie vast, waardoor ze een serene en aardende sfeer creëert in elke ruimte waar haar kunst hangt. 

Marianne Breugelmans - Connecting

 

Marianne Breugelmans maakt foto-/acrylcollages waarin zij belangrijke fotodetails en textuurmaterialen verwerkt met, en in, acrylverf. De combinatie van haar ervaring op het terrein van grafisch ontwerp, kunst, fotografie en interieurstyling zie je terug in haar manier van werken.
Architectuur is haar favoriete onderwerp. In haar nieuwste werken richt zij zich vooral op details in de architectuur. Deze analoge afbeeldingen/foto’s verwerkt ze op basis van vorm en kleur, als een puzzel, tot een nieuw artwork op doek. Vaak gebruikt Marianne, in meer of mindere mate, acrylverf om de fragmenten tot een geheel nieuw beeld te brengen.
De werken die zij in deze expositie laat zien, hebben zachte, soms aardse kleuren.

 Yip Stals - The Good, the Bad and the Ugly

 

De praktijk van Yip ontstaat uit een absurdistische ervaring van de wereld.
Geworteld in het dagelijks leven waar alles sneller lijkt te gaan, complexer wordt en zo efficiënt mogelijk moet zijn, ontstaat voor Yip de absurditeit uit de manier waarop deze versnelling en complexiteit veranderingen aanbrengen in vertrouwde levenspatronen. Als tegenreactie neemt hij inspiratie uit tradities die niet passen in dit verhaal van efficiëntie, zoals parades, carnavals en andere folkloristische tradities.

Deze evenementen en tradities vieren een tijdelijke bevrijding van de gevestigde orde. Een feest van vernieuwing en verandering, waar mensen herboren worden voor een nieuwe interactie met elkaar en de wereld. Kunst kan volgens Yip ook deze waarde bewerkstelligen.
De performatieve sculpturen van Yip zijn een combinatie van gevonden materialen en zelfgemaakte objecten die lichaamsdelen afbeelden.
Dit creëert een speels gevoel van tactiliteit en bruikbaarheid dat beweegt tussen verleiding en disruptie. Zijn werken komen over als een eerbetoon en tegelijkertijd een viering van de materialiteit, dé materialiteit van datgene wat structuren en ordes met vreugde kan relativeren.


5 t/m 28 december 2024

Rudy Volbeda

'de Kleur van het Licht'

Ontmoet de kunstenaar zelf op zaterdag 7 december van 14.00 tot 16.00 uur.

 

Rudy Volbeda - Books

 

Rudy schildert allerlei onderwerpen. Hij zegt zelf:
"Er wordt weleens aan mij gevraagd: ‘Waar schilder je nou mee’. Dan zeg ik altijd: ‘Met licht’. Ook al is het olieverf. Ongetwijfeld is Het Licht de belangrijkste drijfveer achter mijn werk. Licht brengt positiviteit en geluk in mijn leven en ook in praktisch ieders leven.
De zon ligt aan de basis van alle energie.
Rembrandt was een kei in het schilderen van het licht. Soms was het maar een kaarslichtje. Het licht is ook vluchtig en kan zomaar veranderen. Ik heb geleerd om daar mee om te gaan, want ik heb jaren elke week buiten landschappen geschilderd in ons mooie Oost Nederland en ook stadsgezichten in Deventer.                                                            

De Franse impressionist Edgar Degas maakte elke ochtend een notitie zodra hij de gordijnen opentrok. Hij beschreef de sterkte en de kleur van het
licht, die elke dag varieert. Hij duidde de atmosfeer van de dag als fluweel, opaal, warm, schel en verblindend. Hij had geleerd te zien waar anderen
geen acht op slaan. Als je dat licht kan schilderen kun je het hart van mensen raken.

Citaat uit het boek ’Mrs Degas’ van Arthur Japin: Geelroze rolden de winterwolken vandaag vanuit het westen aan, waardoor het zacht weer was en alles baadde in een beige gloed. Tegen tienen verscheen er oker in het gras en karmozijn in de bomen, waartegen de schaduw zijn grijzen nagenoeg verloor en eerder naar gebrande sienna neigde.
Ik schilder in de traditie van het impressionisme, maar mijn penseeltoets is hedendaags. Ik heb wel een heel eigen schilderstijl, waarbij alles wordt
opgebouwd uit lichtvlekken en kleurvlakken. ‘Je mag zien dat het verf is’, zegt ik vaak. Ik streef altijd naar een vitale en spontane uitstraling.
Klassieke academische teken en schilder vaardigheden vind ik heel belangrijk. Gelukkig is er vandaag de dag weer een groeiende belangstelling voor
figuratieve kunst.
De afgelopen jaren schilder ik allerlei onderwerpen, zoals interieurs van kastelen, maar ook markten, terrassen met mensen, havens, zee, strand en duinen, stillevens en dieren. Maar altijd is het licht leidend."

Rudy studeerde aan de Academie Artibus in Utrecht en veel later aan de Wackers Academie in Amsterdam. Hij werkte als creative director bij diverse reclame-adviesbureaus en startte in 1991 samen met twee partners een eigen reclamebureau in Amsterdam. In 2000 verruilde Rudy de commercie en dienstverlening voor het vrije kunstenaarschap. In 2006 verliet hij de randstad en vestigde zich in Epse waar ook zijn atelier is gevestigd. Rudy schildert ook bij een collectief in Deventer en is gastdocent bij schildergroepen.

 


Op dit moment zijn wij bezig met de planning van de exposities voor 2025.
Meer informatie volgt binnenkort.

Zoals u inmiddels van ons kunt verwachten:
Het worden weer unieke, bijzondere en afwisselende exposities!